Just nu pågår flera namninsamlingar för att stoppa försäljningen av Vällingby centrum. Foto: Mikael Andersson

Namninsamling ska stoppa Vällingbyaffären

Sedan staden gick ut med beskedet att de planerar att sälja Vällingby centrum har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Nätverket Västerort startade därför en namninsamling, som snart samlat ihop tusen underskrifter.

  • Publicerad 16:45, 22 okt 2019

Det var i förrförra veckan som bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) gick ut med att staden fått klartecken att sälja Vällingby centrum. Ungefär en vecka senare startade Nätverket Västerort en namninsamling för att stoppa affären.

– Vällingby centrum har blivit ett levande centrum med aktiviteter och det är mysigt att vara där, det kommer inte bli bättre om det säljs. Andra centrum som sålts ut har dött ut. Jag bodde i Fruängen när det centrumet såldes, all aktivitet försvann och det blev helt nedstängt, säger Marie Warolén, som är aktiv i nätverket.

Risker om hyror höjs

Hon menar att det i centrum finns en rad kulturinstitutioner och serviceinrättningar som kan hotas vid en eventuell försäljning, som Trappan, biblioteket, Kulturskolan och vårdcentralen.

– Om hyrorna höjs så riskerar de att försvinna. Det har vi sett hända i andra områden, de flyttas istället till höginkomstområden.

Nätverket pekar också på att den renovering av centrum som stod klar 2008 kostade tre miljarder kronor, och att sälja det bara några år senare vore "vansinnigt".

Kritik mot centrumförsäljning: "Hotar kulturlivet"

Stanna i statens ägo

Istället vill de att centrumet fortsatt ska vara ägt av kommunala bolaget Svenska bostäder.

"Idag kan staden via sitt ägande av centrum ha påverkan av vad som sker i centrumet, när folk upplever otrygghet måste det vara något som samhället agerar emot och inte en uppgift för en kommersiell aktör", står det i namninsamlingens beskrivning.

– Politikerna påstår att de kan välja ut den köpare som har bäst planer för centrumet, men det företaget kan ju sen sälja centrumet vidare. Då har vi ingen kontroll över vad som kommer hända, säger Marie Warolén.

I dagsläget har strax under tusen personer skrivit under uppropet, och när siffran når tusen ska Nätverket Västerort lämna över listan.

– Det är inte bestämt var vi ska lämna listan än, men det viktiga är att vi gör det innan slutgiltigt beslut om försäljningen tas i november, säger Marie Warolén.

Även oppositionspartier som S och V har startat namninsamlingar för att förhindra försäljningen.

Innebär risk för skattebetalare

Dennis Wedin delar inte oron som finns hos de som nu samlar in underskrifter.

– Vi ska se till att ha en ansvarsfull process kring detta, en förutsättning för en försäljning är ju att vi hittar en köpare som är seriös och ska vilja utveckla centrumet till det bättre, säger han i ett mejl.

Klart: Staden säljer Vällingby centrum

Nätverket Västerort

Nätverket Västerort fungerar som en plattform för människor och grupper som är engagerade i området. Syftet är att främja trygghet och gemenskap i boendemiljön.