Studentpalatset i Vasastan stänger i juni nästa år. Foto: Sacharias Källdén

Namninsamling för att rädda Studentpalatset

Beskedet att Studentpalatset vid Odenplan ska stänga har rört upp känslor bland studenter. I protest mot beslutet har en grupp startat en namninsamling.

  • Publicerad 11:30, 18 dec 2020

Studenterna Samuel Guron och Amanda Beckman är flitiga besökare på Studentpalatset och tycker att beslutet att lägga ner verksamheten är dumt.

– Jag pluggar på Södertörn men bor på andra sidan stan. Det är viktigt att det finns ett tillgängligt ställe centralt där studenter från olika lärosäten kan mötas, säger Amanda Beckman och fortsätter:

– Stockholm är ingen bra studentstad ens som det är, det finns ganska få tillfällen och ställen att mötas på utöver klassrummet. Dessutom behövs studieplatser. Biblioteken är överfulla.

Enligt Stockholms universitet, som i dag finansierar studieplatserna, säger man upp avtalet med Akademiska hus eftersom man har byggt ut campus Albano. I och med det skapas cirka 1000 nya studieplatser där. Det är inget som imponerar på Amanda Beckman och Samuel Guron.

– Vi har såklart inget emot nya studieplatser men det är anmärkningsvärt att motivationen till att man ska ta bort studieplatser är att man bygger nya. Speciellt i dessa tider när ansökningarna till universiteten ökar, säger Amanda Beckman.

"Vi älskar platsen"

Nu har hon och Samuel tillsammans med en grupp andra studenter startat en namninsamling för att rädda Studentpalatset. Hittills har de fått över tusen underskrifter, berättar de.

– Vi kände inte varandra sedan tidigare men har gemensamt att vi älskar platsen, säger Samuel Guron.

– Det finns ett egenvärde att ha en plats där studenter vill vara och trivs. Det känns inte som att Stockholms universitet förstår hur viktigt Studentpalatset är för många.

Samuel Guron Foto: Ingrid Zachrisson

Amanda Beckman Foto: Privat