Sedan den nya modersmålsundervisningen infördes har både lärare och föräldrar gått ut och kritiserat Danderyds kommun.

Enligt föräldrarna har information om omorganisationen varit dåligt förmedlad och lett skapat en stressig arbetsmiljö för lärarna. Ett stort antal barn ska också slutat med undervisningen under hösten.

Kritiken har tidigare bemötts av bildningsdirektör Kent Henningson. Utbildningsnämndens ordförande, Monica Renstig (L), bemöter också frågorna.

– Jag förstår att det här har inneburit bekymmer för vissa, med nya tider och platser som krockar med inbokade aktiviteter. Ibland måste man göra förändringar i en organisation som innebär att resurserna används mer effektivt, säger hon.

– Vi hoppas så klart att det ska bli bättre för såväl elever som lärare med det här.

Ska spara två miljoner

I somras klubbades den nya modersmålsundervisningen.

En orsak till beslutet var ekonomisk. 2019 gick utbildningsnämnden i Danderyd med ett underskott på 15,3 miljoner kronor, till följd av den ekonomiska krisen i kommunen.

– Vi var tvungna att göra något och då såg förvaltningen att vi kunde spara in två miljoner kronor och samtidigt göra modersmålsundervisningen bättre, säger Monica Renstig (L).

– Det finns en mängd fördelar med att ha det på det här viset, med tre skolor nära Mörby centrum. Lärarna får fler kollegor, eleverna får fler kompisar som talar samma språk.

Åtminstone 30 elever har slutat, till följd av den nya organisationen.

– Det är olyckligt. Till nästa termin får eleverna överblick och kan välja aktiviteter på dagar som passar bättre än när det är modersmålsundervisning, säger hon och tillägger:

– Om vi upptäcker att det inte funkar får vi helt enkelt ändra oss. Ge det några månader till.

https://www.mitti.se/nyheter/larare-kritiska-mot-nya-modersmalsundervisning/reptjm!XAA1Aq81ApAHyoJTIVTs4Q/

https://www.mitti.se/nyheter/stark-kritik-mot-ny-laroplan-for-hemsprak/reptih!t2TfbkrO52fpOdH8rgksVg/