Ebtisam Aldebe uppmärksammades i samband med domen där en man friades från hustrumisshandel. Hon uteslöts därefter från Centerpartiet. Foto: Arkivfoto

Nämndemannen Ebtisam Aldebe ljög 138 gånger om sin inkomst

Den före detta centerpartisten och nämndemannen Ebtisam Aldebe från Solna är i nya blåsväder. Hon åtalas nu för grovt bedrägeri och misstänks för att vid hela 138 tillfällen ha ljugit om förlorad inkomst för tingsrätten.

  • Publicerad 11:34, 10 jun 2019

Den tidigare Solnapolitikern Ebtisam Aldebe har som Mitt i tidigare rapporterat utretts för ersättningsfusk. Hon var en av nämndemännen som i fjol kritiserades för att ha friat en man från misshandel, bland annat för att han ansågs komma från en ”bättre familj” än den målsägande kvinnan. Efter en granskning som TV4 gjorde uppdagades misstankar om att hon ska ha ljugit i sina intyg om inkomstförlust till Solna tingsrätt. TV4 rapporterade att hon hänvisat till förlorad inkomst från den stiftelse hon jobbat för. Stiftelsen drivs av hennes make och ska inte ha betalat varken skatt eller arbetsgivaravgift.

Fusk under flera år

Nu åtalas Ebtisam Aldebe misstänkt för grovt bedrägeri. Enligt åtalet har hon mellan november 2015 och mars 2018 vilselett Solna tingsrätt genom att vid 138 tillfällen lämnat in tjänstgöringsrapporter och krävt ersättning för inkomstförlust med drygt 150 000 kronor – trots att hon inte har haft någon inkomstförlust för uppdraget i domstolen.

Enligt åklagaren är det fråga om grov brottslighet, bland annat eftersom det handlar om ett systematiskt vilseledande som har pågått under en längre tid och det omfattar ett större belopp. Enligt åtalet framgår det att Solna tingsrätt nu kräver tillbaka de pengar som felaktigt ska ha betalats ut till Ebtisam Aldebe.

Förundersökningen är på totalt över 800 sidor och i åklagarens bevisning finns bland annat Ebtisam Aldebes deklarationer, lönerapporter och underlag som hon har lämnat in till tingsrätten. Rättegången kommer att hållas i Solna tingsrätt, något datum är ännu inte spikat.

”Jag är oskyldig”

Ebtisam Aldebe har tidigare nekat till anklagelserna om ersättningsfusk.

– Det stämmer inte. De hittar på. Jag har betalat skatt, sa hon i ett SMS till Mitt i april i fjol.

När Mitt i pratar med henne på måndagen vill hon inte kommentera åtalet.

– Jag är oskyldig, säger hon innan hon lägger på luren.