Nyöppnat. Badmästare Pernilla Skogsryd på Nälstabadet efter renoveringen. Foto: Filip Magnusson/Mitt i

Nälstabadet nyööpnat – förblir inomhusbad i tre år till

Nälstabadets akuta problem är fixade – nu har simbassängen öppnat på nytt. Utebassängen förblir en tillfällig inomhushall för föreningar och skolor i minst tre år till.

  • Publicerad 11:19, 9 okt 2020

"Badet har varit gammalt och slitet och vittrat sönder på sina håll."

Populära Nälstabadet som sedan 2015 fungerar som både ute- och innebassäng höll stängt i sommar för akut renovering. Men nu har badet öppnat för simklubbarna och skolorna igen.

– Badet har varit gammalt och slitet och vittrat sönder på sina håll. Vatten har läckt ut genom cementen, säger badmästaren Pernilla Skogsryd som Mitt i träffar på badet.

Åkeshovs simhall renoverades nyligen

Utebassängen Nälstabadet (byggt 1975) täcktes över med en tältduk 2015 för att under ett antal år bli en året runt-bassäng och avlasta simhallarna i Åkeshov, Vällingby, Tensta och Husby. Efter att akuta renoveringar genomförts i sommar har badet öppnat igen för föreningar och skolor.

En omfattande renovering genomfördes av Åkeshovs simhall (byggt 1959) mellan 2015-2018. Hallen fick två nya 25-metersbassänger, två undervisningsbassänger, en plaskpool, friskvårdsavdelning och gym. Projektet landade på 455 miljoner kronor.

Det helt nya Järvabadet som invigdes tidigare under 2020 kostade 240 miljoner.

Visa merVisa mindre

Nu är problemen fixade och Nälstabadet förblir tillfällig innebassäng i minst tre år till. Badsugna i området får dock vänta till nästa sommar innan de får hoppa i plurret.

– Det är bara föreningsaktiva och skolelever som har tillgång till badet under terminstid. Det kommer vara fullbokat ända fram till nästa sommar, säger Pernilla Skogsryd.

Står Vällingby simhall på tur att renoveras?

– Jag vet inte om de styrande själva ens vet när renoveringen kan komma igång, men, ja, förhoppningsvis blir det så.

Pernilla Skogsryd började arbeta i stadens simhallar för 22 år sedan och redan då var det aktuellt att rusta upp Vällingby simhall, berättar hon.

– Men andra simhallar har hittills bedömts som mer akuta att renovera. Vatten, kakel och fogar är dock ingen bra kombination efter 40-50 år, säger hon.