I centrum står en 3-årig pojke som nyligen omplacerats till ett nytt familjehem, för femte gången.

Anledningen, enligt den fostermamma och fosterpappa som de senaste två åren tagit hand om honom: Att de velat att pojken, som de beskriver som traumatiserad, ska få träffa en barnpsykolog.

– Vi ville ta honom till BUP, säger fostermamman.

Men enligt henne och fosterpappan anser Österåkers socialtjänst att pojken är för liten för att utredas eller få behandling.

I stället ska socialtjänsten enligt dem en längre tid ha hotat att flytta pojken till ett annat familjehem, på grund av ”samarbetssvårigheter” med henne och fosterpappan.

– Helt kort handlar det om handläggare på kommunen som känner sig förorättade för att vi påpekat brister. De hänvisar till samarbetssvårigheter, men vi har gjort alla saker de sagt till oss, säger fosterpappan till Mitt i.

Flyttad till ett femte hem

18 september gjorde kommunen slag i saken och flyttade pojken till ett nytt familjehem.Då hade, enligt fosterföräldrarna, en BVC-sköterska så sent som dagen innan sagt att pojken var i akut behov av barnpsykolog.

– För barn som upplever flertalet uppbrott från omvårdnadspersoner är det förödande, framför allt för barn i åldern 0–3, säger fostermamman.

– Han kommer troligen inte att lita på någon och sluta sig. För hans del var det femte gången. Han hämtades med poliser. Det här är för jävligt! 

Nu bedrivs en intensiv kampanj, inte minst på sociala medier, för att kommunen ska ändra sitt beslut, eftersom många befarar att pojken kommer att fara illa.

Bland annat har mer än 30 000 namn samlats in och kändisar, bland andra Pernilla Wahlgren och Charlotte Perrelli har engagerat sig i fallet, med krav på att kommunen ”gör om och gör rätt”.

Kommunen får inte kommentera

Kommunen å sin sida får inte kommentera fallet eftersom uppgifter om de inblandade – pojken och hans biologiska familj – omfattas av sekretess.

Så exakt vilka skäl kommunen haft för sitt beslut är det ingen utomstående som egentligen vet.

Vet ni hur han har det eller var han vistas?

–Vi vet hur han mår, för en person har träffat honom. Jag vet att han mår dåligt, säger fostermamman.

Anmälan till IVO

I våras anmälde en barnsjuksköterska på BVC Österåkers socialförvaltning till Inspektionen för vård och omsorg, efter att fostermamman uppgett att socialtjänsten inte beviljat pojken besök på barnavårdscentral.

Fosterföräldrarna har dessutom anmält kommunen till JO för att de inte fått ta del av den utredning av dem som kommunen ska ha gjort.