Kolbeinn Karlsson, till höger, vill att känslor ska få finnas - även i tunnelbanan. Foto: Kolbeinn Karlsson / Galago förlag

Nakna män tar plats på Fridhemsplan

Det började med ett hemmatryckt häfte i form av ett seriefanzine. Nu har Kolbeinn Karlssons tuschteckningar på nakna män tagit sig hela vägen till Fridhemsplans tunnelbana där de ska sitta uppe det närmaste året.

  • Publicerad 17:09, 27 sep 2017

Sedan i början av september har serietecknaren Kolbeinn Karlssons bildsvit "Badhusdagbok" suttit uppe i Fridhemsplans tunnelbanestation. Och på sociala medier har många reagerat med glädje kring bilderna av nakna manskroppar i vila med tankeväckande texter intill.

– Folk delar med sig till mig när någon skrivit om bilderna på nätet. De har varit allra mest positiva reaktioner och de negativa har varit ganska roliga också. Men jag fokuserar på det positiva, säger Kolbeinn Karlsson.

Hur kommer det sig att dina bilder hamnade i tuben?

– SL frågade mig! Jag misstänker att de sett det här projektet på Instagram där jag la upp bilderna. Från allra första början var det dock ett pappersfanzine, ett hemmatryckt häfte. Det är en sjukt lång väg från det till att det nu sätts upp på en tunnelbanestation - en seger för seriekonsten!

Varifrån kommer idén till bilderna?

– Jag började göra kroki-skisser när jag bodde i Malmö och ofta var på kallbadhusets nakenbad. Sedan började jag föra anteckningar med tankar kring kroppar och maskulinitet. Det som slog mig var vilken respektfull naken manlig gemenskap som fanns på badhuset. Jag märkte att det fanns ett frö av längtan där, en längtan efter vänlig ömhet och att komma bort från den klassiska maskulinitetsgrejen.

Vad vill du att resenärerna ska tänka om det här då?

– Jag hoppas att de blir lika glada som jag blir av att göra bilderna. Men folk får göra vad de vill av bilderna, det är hela grejen. Förhoppningsvis kan det skänka tröst till någon och göra tunnelbanan till en plats där känslor får finnas.

Serietecknaren Mats Jonsson: "Min hatkärlek till Stockholm handlar om avundsjuka"

Imorgon torsdag klockan 11 är det vernissage för all ny konst i tunnelbanan. Övrig konst är Roger Hanssons ”Cowboy-sviten” på Zinkensdamm, Monica Hölls ”Flow” på Gärdet samt Liv Strömquists "The Night Garden” på Slussen. Samtliga konstnärer finns på plats.

Hon är kvinnan bakom Vällingbys tunnelbanekonst

Ett av verken ur serien "Badhusdagbok". Foto: SL

Fakta: Kolbeinn Karlssons "Badhusdagbok"

"Passivt vänder de blicken inåt, till synes ointresserade av att de betraktas. Texterna bygger på en serie dagboksanteckningar skrivna i olika badhus och träningslokaler och uttrycker en längtan efter känslomässig närhet. Tillsammans bygger bilder och texter upp en liten alternativ värld av närhet, värme och gemenskap, dit betraktaren välkomnas in."

Kolbeinn Karlsson är serietecknare och konstnär och debuterade 2009 med serien ”Trollkungen”. Originalbilderna är gjorda i tusch på papper.

Källa: SL

Visa merVisa mindre