Najma Mahmod Zadeh ser fram emot att få skörda sina egna grönsaker. Foto: Anna Z Ek

Najma fick sin drömlott efter tio år

Allt fler längtar efter att få sätta fingrarna i jorden. Därför växer köerna till söderorts kolonilotter. Najma Mahmod Zadeh är nybliven kolonist i Skärholmen.

  • Publicerad 12:00, 25 maj 2018
Röken sprider sig över Skärholmens fritidsträdgårdsförening och sticker lite i näsan. I en stor tunna brinner pinnar och intill står Najma Mahmod Zadeh och vaktar elden.
Det är i början av maj och vårstädning pågår. Runtomkring har grönskan ännu bara börjat spira men Najma Mahmod Zadeh ser framför sig hur växterna ska frodas på hans lott framåt sommaren.

Vårstädning pågår. Najma Mahmod Zadeh vaktar elden. Foto: Anna Z Ek

– Jag stod i kö i tio år innan jag fick min lott. Jag hade kunnat få en tidigare men var inte så intresserad. Framför allt ville jag gärna ha en lott bredvid min syster, berättar han
I april i år fick han äntligen chansen – och nu står han här på en lott med systerns som närmsta granne. Det är han mycket nöjd med.
– Det här är perfekt för människor som har tid över, och behöver ha något att göra. Då är det bästa sättet att skaffa en kolonilott och odla lite grönsaker på. I år tänker jag plocka ogräs och sätta potatis. I växthuset ska jag nog odla tomater, lite gurka och paprika, säger Najma.

7 500 stå på kö

Najma Mahmod Zadeh är inte ensam om att vilja sätta fingrarna i jorden. Det finns drygt 7 100 kolonilotter (stuglotter och odlingslotter) på mark som arrenderas ut av Stockholms stad. 7 500 står i kö till dem.
Och köerna blir allt längre. Koloniföreningarna i söderort har så gott som alla växande köer. Längs röda linjen är koloniträdgårdsföreningarna dessutom få, vilket ökar trycket på dem. Till Bellmans trädgårdar i Mälarhöjden (med 42 lotter) är kötiden numera upp till åtta år. Hos Vintervikens kolonilottsförening (med 84 lotter) är kötiden upp till 15 år, om man ställer sig i kö idag.

Trädgårdsarbete är perfekt för den som har tid över, tycker Najma Mahmod Zadeh. Foto: Anna Z Ek

En orsak är förstås att stockholmarna blir fler och att många bor i lägenhet. En annan är det ökade intresset för odling i alla former, i en tid då många är fjättrade vid datorn under arbetstid. Tv-utbudet spelar också roll.

– Vi kan se att antalet personer som ställer sig som intresserade ökar i alla områden. Ett ökat tryck är ofta kopplat till om det är många trädgårdsprogram på tv, säger Örjan Sjödin, ordförande för Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar (FSSK), där 71 föreningar är medlemmar.

Bra för barnfamiljer

Skärholmens fritidsträdgårdsförening, med 118 odlingslotter, ligger en bit från Skärholmens gård, nära Skärholmens gårdsväg. Alldeles inpå knuten finns Sätra naturreservat. På sommaren kan man dessutom gå ner till Sätrastrandsbadet och ta ett dopp och spela minigolf.

Det är en plats för heldagsutflykter, med andra ord, och även små besökare kan roligt.

– Det här är ett bra ställe för barnfamiljer, konstaterar Najma.

Najma Mahmod Zadeh har sin lott alldeles intill sin syster. Det var värt att vänta på, tycker han.  Foto: Anna Z Ek

Han är glad över att han ställde sig i kö. Han berättar att nyfikna då och då kommer förbi och ber om att få en lott. Kanske blir de lite snopna när de förstår att de är kö som gäller, men bättre sent än aldrig…

Lotten måste skötas

Något många kolonilottsodlare påpekar är att man också är skyldig att sköta om sin lott när man väl har fått den – och att hjälpa till att hålla området i ordning.
– Förut fanns ett förslag om att ställa språkkrav på dem som skulle få en lott, men så blev det inte. Men man måste kunna förstå avtalet för att få en lott, berättar Najma Mahmod Zadeh.

Fakta

Så långa är köerna*

Här är exempel på kötider till föreningarna. Alla uppger att köerna växt.

Skärholmens fritidsträdgårdsförening

118 odlingslotter. Ca 50 köar. 4–6 års väntetid.

Vintervikens kolonilottsförening

84 odlingslotter. Ca 150 köar. Upp till 15 års kö för den som ställer sig på kö i dag.

Bellmans trädgårdar (Mälarhöjden)

42 odlingslotter. Ca 60 personer köar. Väntetiden är 6–8 år.

Stora Fågelsångens Trädgårdsförening (Gröndal)

35 odlingslotter. Ca 50 köar. Eftersom ett generationsskifte pågår får i snitt tre personer en lott varje säsong. Kön stängd sedan ett år pga det höga trycket.

Dianelunds koloniträdgårdsförening (Årsta)

32 stuglotter. Ca 300 köar. Väntetiden är 10–25 år. Listan är stängd pga det stora trycket (På sin webbsida meddelar föreningen att de som inte betalat för att stå på listan under de gångna åren kommer att tas bort).

Skanskvarns koloniträdgårdsförening (Årsta)

25 lotter, varav 23 med stuga. Ca 50 köar. Föreningen har svårt att uppge väntetiden eftersom listan är en intresselista mer än en kö.

*Föreningarnas köer är oftast inte strikta utan intresselistor. Därför kan väntetiderna variera inom en och samma förening. Personer med kunskaper som en viss förening har behov av kan till exempel få företräde. Vissa föreningar strävar också efter en jämn ålders- och könsfördelning.

Källa: Kolonilottsföreningarna
Visa merVisa mindre

Fakta

Visste du att…

… den äldsta koloniträdgårdsföreningen i söderort är Dalens koloniförening, bildad 1912.

… den yngsta föreningen i söderort är Årstafältets koloniområde, bildad i oktober 2002 (just nu flyttas alla lotter till fältets östra del så inga lotter är i bruk säsongen 2018).

… Skarpnäck är den stadsdel i söderort där flest kolonilotter finns: 2 250, fördelade på 14 områden.

… Skarpnäcks koloniområde är störst i staden, med sina 554 stuglotter.

… den äldsta föreningen i Stockholms stad är Söderbrunn på norra Djurgården, där ett koloniområde anlades 1905.

Källa: Föreningen Stor-Stockholms koloniträdgårdar, Stockholms stad
Visa merVisa mindre