Redan nu har 57 procent, motsvarande 1,2 miljoner patienter, en fast läkare. Men de ska bli fler. Målet är 75 procent, och för att nå dit höjs nu bonusen, från två kronor till fyra kronor, för varje listad patient.

– Intentionen är bra, men det handlar om väldigt lite pengar, och blir då mest en papperskonstruktion, säger Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin (SFAM).

Liten vinst

Han arbetar på Ekerö vårdcentral, och med deras 20 000 listade patienter skulle det bli en höjning med 40 000 kronor på ett år.

Samtidigt sänks maxtaket för patienter per läkare, från 2 300 till 2 200. Men även det är för många, anser han.

– Många allmänläkare har tröttnat, och börjat jobba på närakuter, hos nätläkare eller inom företagshälsovård. Det finns faktiskt paralleller med barnmorskorna, som väljer bort förlossningsklinikerna på grund av arbetsbelastningen.

Så även om vårdcentralerna skulle ha råd att anställa fler läkare är det svårt att rekrytera.

Mera vård

Politikerna har fattat beslut om en strategi där allt mer vård ges på vårdcentralerna. I de nya avtalen har många nya uppdrag tillkommit, som fotvård och vård för barn och unga med psykisk ohälsa.

https://www.mitti.se/nyheter/bonus-och-boter-vantar-vardcentralerna/repukj!aS8@3Wls0WymdvxlToxNqg/

Nu har Läkarförbundet krävt förhandling om avtalen. Ersättningen räcker inte för att klara uppdraget, anser de.

Magnus Isacson menar att ersättningssystemet snedvrider uppdraget. Ett exempel är att om vårdcentralerna utökar sina öppettider ger det mer bonus än om fler listar sig på läkare.

– Man prioriterar tillgänglighet på bekostnad av kontinuitet. Men att vi har längre öppet gör ju inte att vi blir fler läkare, vilket är det stora problemet. Det leder till hårda medicinska prioriteringar och långa väntetider.

Naivt sätt att styra

Om en vårdcentral inte snabbt kan erbjuda en tid till sin patient kan hen söka sig till någon annan, som då får extra betalt för besöket, även om det sker digitalt.

Systemet gör att snabba och mindre komplicerade besök premieras, medan vårdcentraler som tar ett helhetsansvar utarmas, anser han, och tillägger att det är naivt att ha ekonomiska incitament, bonus och böter, som styrmedel:

– Om något ger mer pengar prioriteras det upp, på bekostnad av andra patientgrupper, för att ekonomin ska gå ihop.