”Någonstans finns seglingens Zlatan”

Skepp o’hoj! Seglarskola för barn i Hallonbergen blev en succé. I höst är det dags igen. – Genom seglingen får man uppleva en stor del av den svenska naturen som annars blir otillgänglig, säger Fredrik Norén, ordförande för Solna Strands Kappseglingsklubb.

  • Publicerad 14:49, 17 jul 2018

Under förra veckan hölls ett integrationsprojekt för barn med rötter i Syrien i Hallonbergen.

Syftet med projektet, som anordnades av Sara Alfredsson som en del av Stockholms idrottsförbunds Projekt storstad, var att ge barnen möjligheten att lära sig segla.

– Jag kom i kontakt med den lokala scoutföreningen som uttryckte en önskan om att ge barnen möjlighet att testa på typiskt ”svenska” idrotter, säger hon.

Solna Strands Kappseglingsklubb nappade på idén.

– Vi kände att det vore jättekul om vi kunde göra något för dem, säger Fredrik Norén, ordförande i seglarklubben.

Många uppskattade seglarskolan. Foto: Privat

Bra verktyg för integration

Enligt Fredrik Norén är just segling ett perfekt verktyg för integration och ett sätt för barnen att komma i kontakt med svensk kultur.

– I Sverige finns över en miljon fritidsbåtar och mångdubbelt fler har tillgång till en båt. Några av de här kidsen kom ifrån Tensta där du kanske inte hittar jättemånga segelbåtsägare. Det skapar ju en mur mot något som faktiskt är så vanligt. Genom seglingen får man uppleva en stor del av den svenska naturen som annars blir otillgänglig, säger han.

Genom seglingen får man uppleva en stor del av den svenska naturen

Fredrik Norén, ordförande för Solna Strands Kappseglingsklubb

Som avslutning på utbildningen gjordes en utflykt till Lilla Essingen. Ungdomarna fick segla och förtöja helt själva.

Fredrik Norén, ordförande för Solna Strands Kappseglingsklubb. Foto: Privat

Fler lektioner i höst

Nu erbjuds barnen möjlighet att fortsätta ta lektioner i höst.

Fredrik Norén håller tummarna för att flera av deltagarna vill fortsätta och öppnar samtidigt dörren för nya intresserade.

– Vi har plats för fler, vi kör några veckor till med seglarskola, därefter tar träningsgrupperna vid. Det är redan några som har visat intresse, vilket är jättekul. Någonstans finns ju seglingens Zlatan, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47