Nadine och Billy är två unga författare

Nadine Holmberg och Billy Tildes från Hagsätra är två av de ungdomar som fick vara med i Berättarministeriets författarskola. Nu har de fått sina noveller publicerade i en antologi. – Det är lite overkligt, men det känns jättebra, säger Nadine Holmberg.

  • Publicerad 14:58, 9 mar 2016

Varje år anordnar Berättarministeriet en författarskola för ungdomar mellan 15 och 18 år. Författarskolan sker i samarbete med Bonnierförlagen.

Tio personer antas och två av dem var Nadine Holmberg och Billy Tildes från Hagstära. Under ett halvår fick de tillsammans med en alldeles egen redaktör arbeta med en text.

Nyligen gavs boken ”Röster ur skuggan” ut och finns nu i bokhandeln.

– Jag börjar förstå det mer och mer. Det är lite overkligt, men det känns jättebra, säger Nadine Holmberg.

Nadines novell handlar om att gå mot strömmen och vad som händer när man bryter mot normer.

– Den handlar om en tjej som är ungefär lika gammal som jag som lever i ett samhälle där man tar på sig masker på morgonen. Masken tar bort allt som folk anser är fult. Den här tjejen ifrågasätter varför man ska på sig dem och en dag säger ho bara nej, berättar hon.

Att Nadine Holmberg kom med i projektet var mest en tillfällighet.

– Jag skulle hämta min lillebror på fritidsgården när det kom fram en kille och berättade om det här. Jag tänkte att det inte var min grej, att skriva är inget för mig. Men vår fritidsledare peppade mig och min kompis Billy att söka.

Både Nadine Holmberg och Billy Tildes spelar teater och det är det som de helst vill göra. Men Billy gillar att skriva också. Storyn till novellen skrev han redan när det var uppsatsskrivande i de nationella proven. Den handlar om en pojke som överväger att ta sitt liv. Han står på perrongen och tänker kasta sig framför tåget och det är fyra minuter kvar tills tåget kommer. Novellen utspelar sig egentligen under de fyra minuterna och inuti Davids huvud. När tåget kommer surrar det till i fickan, av en ren reflex tar han upp telefonen och svarar och det räddar hans liv.

– Det är hans mamma som ringer och berättar att han får en hund när han kommer hem. Jag ville att berättelsen skulle ha budskapet att hur mörkt det än är så kommer det alltid att vända, säger han.

Novellerna ges ut i en antologi av Forum förlag.