Näckrosorna skyddar sjöbotten mot intensiv sol. Foto: Läsarbild Most photos

Näckrosor bra för Kottlasjön

Kottlasjön har fått sig en behandling för algblomningen som sjön dragist med. I år har behandlingen gett resultat enligt Lidingö stad. – Men vi fortsätter följa upp åtgärden för att se hur varaktig effekten blir, säger stadens projektledare Malin Fransson.

  • Publicerad 11:33, 23 aug 2018

Har du märkt att Kottlasjöns vatten är renare och klarare i år?

Det kan vara effekten av den behandling sjön har fått mot algblomning.

– Vi  ser nu att behandlingen så här långt gett gott resultat, men vi fortsätter följa upp åtgärden för att se hur varaktig effekten blir, säger stadens projektledare Malin Fransson.

Näckrosorna skyddar solstrålarna från att nå ner till botten

Algblomning och tillväxt av giftiga blågröna alger har varit ett återkommande problem i sjön, det beror på övergödning. Övergödning beror på utsläpp av fosfor som kommer från åkrar, hagar och gräsmattor som gödslas och avloppsutsläpp.

Staden har lett ett projekt för att ta bort tillgängligt fosfor ut sjön. Nu gäller det att de till att inga nya utsläpp kommer för att bibehålla vattnet som i år varit märkbart klarare.

Ingen pool

Men sjön är ingen pool med perfekt botten, här växer näckrosor och andra vattenväxter. Något som badgäster inte alltid uppskattar. Enligt Malin Fransson är växtligheten dock bra för sjön.

– Näckrosorna skyddar solstrålarna från att nå ner till botten och förhindrar plankton och alger att växa, säger hon.