Nackasonen vidare i Årets Kock: ”Jag vinner”

Nackasonen Mats-Peter Kristiansen har gått vidare i tävlingen Årets Kock. Det blev klart idag och Mitt i Nacka ringde upp honom för ett par snabba frågor.

  • Publicerad 16:58, 29 maj 2018

Idag blev det klart vilka 32 som gått vidare till kvalet i Årets Kock. Mats-Peter Kristiansen från Nacka har sökt in två gånger tidigare och nu var det tredje gången gillt.

Du gick vidare med rätten ”Oxe, rotselleri och bevarad försommar”, berätta mer!

– Det är västsvenskt högrevshjärta toppad med torkad och fermenterad rotselleri. Rotsellerin mjölksyras och får ligga och jäsa och mogna i någon vecka och sedan tre-fyra månader i kylen. När den väl är klar så torkas den och blir som en hård ost som jag river över högrevet. Det blir en riktig umamibomb.

Varför just rotselleri?

– Det är en underskattad råvara som vi använder oss av ofta på mitt jobb just nu. Jag ville helt enkelt belysa att man kan göra rolig och god mat på enkla råvaror.

När började ditt matintresse?

– Det har jag alltid haft. Min far är själv kock och så länge jag kan minnas har jag stått på en pall i hans kök och hackat gurka och fått en inblick i den här magiska världen. Det är det enda jag velat göra och kan inte tänka mig något annat.

Vad är din favoriträtt?

– Oj, jättebra fråga. Jag älskar all mat så länge det är lagat med kärlek. Men när jag träffar min far lagar han alltid danska frikadeller, så det är väl lite utav en favorit. Annars varierar det med säsongen. Just nu är jag sugen på primörer.

Vinner du?

– Det är klart jag vinner! Det måste vara inställningen, annars ställer man ju inte upp. Men många bra namn i år så kommer bli väldigt tufft.

Kvalet går av stapeln i Stockholm den 19-20 juni. Därifrån går endast åtta kockar vidare till sluttävlingen i september.