Nackas SD-topp nekar till extremistmöte

David Bergquist, förstanamn på Sverigedemokraternas vallista till kommunvalet i höst, pekas ut som en av deltagarna vid ett möte för högerextremister. Han medger att han var på plats men menar att han inte visste att det var ett möte för högerextrema: – Det finns inte något underlag för det som påstås, säger han till Mitt i Nacka.

  • Publicerad 15:55, 21 jun 2018

I en artikel i tidningen ETC pekas flera SD-politiker ut som deltagare vid ett högerextremt möte i maj.

Två av SD-politikerna kandiderar till kommunfullmäktige i Nacka i höst. En av dem är David Bergquist, SD:s förstanamn i Nacka.

Anordnat av Nätverket

Enligt ETC deltog de båda Nacka-politikerna på ett möte den 25 maj på Södermalm, anordnat av något som kallas Nätverket. Enligt ETC är ledaren för Nätverket en av grundarna till det numera nedlagda Nationaldemokraterna, ett utbrytarparti från Sverigedemokraterna.

Enligt ETC har Nätverket som mål att infiltrera Sverigedemokraterna.

Visste inte vem som arrangerade

David Bergquist säger till Mitt i Nacka att han inte kände till vilka som arrangerade mötet den 25 maj, ett möte som han enligt egen uppgift kom för sent till och aldrig kunde delta i.

Han tillbakavisar ETC:s uppgifter att han bjudits in av högerextremister eftersom han inte kände till vilka som stod bakom mötet:

– Det är inte sant, det finns inte något underlag för det som påstås.

Brukar bli inbjuden

David Bergquist förklarar att han blev han inbjuden av en person som han träffat på i ett tidigare sammanhang, vid ett möte i Stockholm. Personen hörde av sig och frågade om han ville delta i mötet 25 maj.

David Bergquist säger att han tidigare av olika skäl har tackat nej till föredrag som den här personen hade bjudit in till:

– Nu var det föredrag om 68-rörelsen. På grund av trafiken tog det mig två timmar att ta mig till Södermalm så jag missade hela föredraget.

Bergquist säger att det enda han fick ut av mötet var kaffe och macka som bjöds som förtäring efter mötet.

Han tillbakavisar att han kände till att det skulle handla om ett högerextremt möte:

Det var ingen där som jag kände igen som nazist

David Bergquist, SD

– Nej, jag kan bara säga så här, nu skulle det handla om 68-rörelsen. Det var ingen där som jag kände igen som nazist. De enda jag känner till är NMR (Nordiska motståndsrörelsen), jag vet inte om man kallar dom nazister, jag vet inget om dom.

Det är inget du sympatiserar med?

– Nej, det är det inte

Kommer du att bli noggrannare med vilka möten du går på hädanefter?

– Jag kommer framförallt att ta reda på vad föredraget handlar om, handlar det om NMR avböjer jag.