Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och Jenny Ryderstedt, pressansvarig, på väg för att presentera visionen för centrala Nacka. Foto: Mattias Kamgren

Nackas nya stadskärna ska bli ”naturban”

Bubbel i kåsa, laddstolpe i stället för spadtag – och ett helt nytt ord. När visionen för centrala Nacka presenterades, var allt regisserat för att framhäva naturens plats i framtida bebyggelse. – Vi ska skapa den naturbana staden, sa kommunalrådet Mats Gerdau (M).

  • Publicerad 05:22, 16 sep 2020

Sällan haglar det av marknadsföringsklyschor som när ett nytt område ska byggas.

Tisdagens jippo, då visionen för centrala Nacka presenterades, var inget undantag.

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) talade om området som en ”oslipad diamant” och att Nacka nu ska ”utveckla den stad vi ännu inte har, på Nackas vis, med själ och en alldeles egen karaktär.”

Nytt ord för ny stad

Om några av de uttrycken kändes lite slitna, var dagens mest använda ord helt nytt: naturban. Det är så Nackas nya stadskärna ska bli.

– Jag vill se centrala Nacka som en symbol för hur man kan bygga mycket men behålla naturen, sa Mats Gerdau i sitt tal.

I naturbana Nacka dricker man sitt bubbel ur kåsa. Mats Gerdau (M) och stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm skålar för Nackas framtida stadskvarter. Foto: Mattias Kamgren

När Mitt i Nacka efteråt bad honom utveckla vad ”naturban” innebär rent konkret, sa han så här:

– Det kanske inte kommer att synas i varje hus, men i helheten. I mellanrummen mellan husen, att man till exempel låter ett berg komma fram i stället för att spränga bort allt.

Hur ska ni se till att det blir verklighet och inte bara ett ord?

– Genom att hålla fast vid konceptet genom hela processen. Kommunen äger stora delar av marken vilket gör att vi kan ha överblick. Både vi och våra samarbetspartners är besjälade av det här. Det här är ingen flashig reklamig konsult-slogan.

Det får vara lite rufsigt.

Karolin Forsling, konsult

Den som kläckte idén är förvisso just konsult. Karolin Forsling hade tidigare en nyckelroll i skapandet av Sickla köpkvarter.

Nu har hon arbetat på uppdrag av kommunen med utvecklingen av centrala Nacka.

Karolin Forsling, vd på Forsling United och konsult åt Nacka kommun. Foto: Mattias Kamgren

Hur tänkte du när du kom fram till det här ordet?

– Det handlar om vad Nacka står för. Nackas själ är naturen. Samtidigt måste det bli mer stad. Så vad händer om vi tar det bästa av två världar och kombinerar dem?

Karolin Forsling är kritisk till mycket av stadsutvecklingen i Stockholm i dag.

– Det är så likriktat och tillrättalagt, nästan copy-paste. Det här handlar om att låta naturen bestämma lite mer, att det får vara lite rufsigt, att låta platser vara orörda, säger hon.

”Det dynamiska mötet mellan natur och stad”. Så ser visionen för centrala Nacka ut. När den presenterades var skyltar av de framtida husen symboliskt utplacerade bland träden. Foto: Mattias Kamgren

Oppositionsråd gillar konceptet

Socialdemokraternas Khashyar Farmanbar var också på plats. Han är till stora delar positiv till visionen för centrala Nacka

– Naturban-konceptet är helt rätt för Nackaborna. Men vi måste hela hela tiden jaga på för att det ska bli verklighet, genom att och ställa höga miljökrav i varje byggprojekt, och se till att det finns tillgång till parker och livskvalitet, säger han.

Fakta

6000 bostäder och 7000 arbetsplatser

Första bostadskvarteret i byggprojektet centrala Nacka har börjat byggas nedanför Nacka stadshus, efter år av sprängningar.

450 bostäder blir det i kvarteret. Totalt i hela projektet ska det bli 6000 bostäder och 7000 nya arbetsplatser fram till år 2040.

Det gör centrala Nacka till ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt.

Första inflyttning är beräknad till om cirka två år.

Källa: Nacka kommun
Visa merVisa mindre