I år hyr Nacka kommun en villa för 65 000 kronor under Almedalsveckan Foto: Mostphotos

Nackas kostnad för Almedalen ökar kraftigt

Nacka kommuns kostnad för att hyra bostäder åt anställda under Almedalsveckan i Visby har ökat kraftigt jämfört med för ett par år sedan. I år lägger kommunen 65 000 kronor i hyra av en villa i Visby.

  • Publicerad 11:25, 21 maj 2018

Under Almedalsveckan i Visby på Gotland har Nacka kommun sedan åtminstone 2014 hyrt privatbostäder åt anställda, bostäder som anställda som deltar under Almedalsveckan erbjuds att bo i.

Sammanlagt har Nackas skattebetalare betalat 172 175 kronor i hyra för bostäderna, för åren 2014–2018.

Hyr villa på 123 kvadrat

Den villa som Nacka kommun har hyrt under årets Almedalsvecka, och som kommunen hyrde även förra sommaren, byggdes 1936 och har en boarea på 123 kvadratmeter.

Förra sommaren hyrde kommunen villan för 74 475 kronor, den här sommaren hyr kommunen villan för 65 000 kronor.

Oklart syfte

När Mitt i först begärde ut fakturorna för de här två åren, framgick inte syftet på någon av fakturorna, varför villan hyrdes.

Den som hyrt villan de två åren är Klara Palmborg-Broryd, strategi- och förnyelsedirektör i Nacka kommun.

När Mitt i kontaktar Klara Palmborg-Broryd säger hon:

– Det är under Almedalsveckan som vi hyr huset, det är svårt att hitta boende på annat sätt. Vi hyr en privatbostad från en förmedling. Det är ett sätt att hålla nere kostnader.

Varför befinner sig anställda från Nacka kommun i Almedalen?

– Vi är en växande kommun som kan och vill vara delaktiga i samhällsutvecklingen. Vi har ett aktivt utbyte med många olika aktörer och vårt deltagande i Almedalsveckan är en del av det. 

Delar rum

Villan rymmer tio bäddar, enligt Palmberg-Broryd. Deltagarna delar på rum och badrum. Under Almedalsveckan förra året bodde drygt tio personer från kommunen i villan, hela eller delar av veckan. Hur många som ska bo i villan den här sommaren är oklart, kommunen bestämmer deltagarantalet först i sista stund, enligt Palmborg-Broryd.

– Vi kommer att styra vilka som bor över. När det gäller Almedalen så bestämmer vi nära inpå Almedalen vilka som ska stå på scenen och föra Nackas talan.

”Billigare att hyra”

Jämfört med andra bostadsmöjligheter i Visby under Almedalsveckan, som hotell, är det billigare att hyra bostäder, enligt Klara Palmborg-Broryd. 

– Delat på tio personer är kostnaden per person och natt i förhållande till andra bostadsalternativ ett effektivt användande av pengar.

Högsta ledningen hyresgäster

Tidigare Almedalsveckor är det personer från Nacka kommuns högsta politiska ledning och tjänstemannaledningen som varit de som bott i privatbostäderna, bland andra kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, stadsdirektören Lena Dahlstedt och stadsbyggnadsdirektören Gunilla Glantz.

Hur hittade ni den här villan? Känner ni ägaren?

– Nej, vi känner inte dom. Vi hyr bostaden via en hyresförmedling.

Enligt Palmborg-Broryd är det andra året som Nacka kommun hyr villan. Nacka kommun har dock hyrt in sig i privatbostäder under Almedalsveckan även tidigare år.

Mitt i har begärt ut samtliga fakturor som rör hyra av privatbostäder under Almedalsveckan. Tidningen har fått ut fakturor som sträcker sig tillbaka till 2014. Fakturorna visar att Nacka kommuns kostnad för att hyra bostäderna har ökat kraftigt de senaste två åren.

Fakturan som redovisar Nacka kommuns första Almedalsvistelse, 2014, redovisar hyra av en lägenhet för 10 000 kronor. Två anställda från kommunen bodde i lägenheten under fem dagar.

Året efter, 2015, hyrde kommunen en lägenhet för 4 500 kronor. Vilka som bodde i lägenheten framgår inte av fakturan.

2016 hyrde kommunen en lägenhet samt en villa, för sammanlagt 18 200 kronor. I fjol, 2017, hyrde kommunen den villa som redovisats här ovan, för 74 475 kronor.

Så klart har jag stor respekt för kommunens resurser används, om det inte finns någon nytta med en verksamhet så måste vi omvärdera

Klara Palmberg-Broryd

Vad tror du att Nackaborna tänker när dom får läsa om att ni hyr villan?

– Jag hoppas att man förstår att vi gör detta för att vi tror att det är bra för Nackaborna. Jag har stor respekt för hur kommunens resurser används, om det inte finns någon nytta med en verksamhet så måste vi omvärdera. Jag är glad att ni (tidningen Mitt i) ligger på, det ska vara transparens i de här frågorna, säger Klara Palmberg-Broryd.

I efterhand har Nacka kommun ställt samman en namnlista på deltagarna som bott i bostäderna och som skickats till Mitt i, kallad ”Almedalen 2014-2016”. Av listan framgår att två personer bodde i den hyrda lägenheten 2014, en person i den hyrda lägenheten 2015, och 17 personer i den hyrda lägenheten och villan 2016.