Normarelis Goa och Arturo Arias på Sushirullen och Lize Moberg på Strandsalongen håller öppet – men kunderna är betydligt färre än normalt. Foto: Pekka Pääkkö/Mattias Kamgren

Nackas företag kämpar för att överleva

Oron för corona slår hårt mot Nackas företag. Mitt i besökte en restaurang och en frisersalong, som båda säger sig ha tappat mer än hälften av sina kunder. – Jag klarar kanske två månader, säger frisören Lize Moberg som driver Strandsalongen.

  • Publicerad 19:15, 19 mar 2020

Det är förmiddag och på Strandsalongen i Sickla ser det ut att vara business as usual. Sex eller sju personer sitter och får sina frisyrer fixade.

Enligt ägaren Lize Moberg är det dock färre än normalt. Oron för coronaviruset märks.

– Vi får många återbud. Folk är jätterädda. Tappet är minst 50 procent, säger hon.

Vad säger folk när de ringer?

– Det kan vara att de inte vill gå ut för att de är över 70. I går erbjöd jag mig att gå hem till två personer och klippa dem men de sa nej.

Lize Moberg betonar att frisörerna bara jobbar när de är friska, och att de även kan komma hem till stamkunder som är rädda att gå ut. Foto: Mattias Kamgren

Salongen har tio anställda. Lize Moberg säger att hon tänker utnyttja avtalet som ger företagare rätt att korttidspermittera personal.

– Jag klarar kanske två månader med den buffert jag har, säger hon.

Vad kan Nackaborna göra för att stötta er?

Jag önskar att de friska Nackaborna kommer till oss och sköter sitt hår, vi sköter hygienen och är friska på salongen. Vi behöver ju få kunder för att överleva och kunna ha de anställda frisörerna kvar.

Pizzerian i Sickla har hållit stängt under veckan.

Restauranger är en annan bransch som har det särskilt kämpigt när folk stannar hemma. Granne med Strandsalongen har pizzerian tillfälligt stängt och sushin erbjuder endast avhämtning.

Några kilometer bort, i Nacka forum, märks krisen lika tydligt. Klockan är kvart över tolv och på restaurang Sushirullen gapar samtliga stolar tomma.

– Normalt har vi som mest kunder vid den här tiden, säger Arturo Arias och slår ut med händerna.

Normarelis Goa och Arturo Arias försöker hålla god min i krisen, men bristen på kunder slår hårt mot deras restaurang. Foto: Pekka Pääkkö

Arturo driver restaurangen tillsammans med sin fru. Han säger att de har tappat mer än hälften av kunderna sedan slutet av februari. Att restaurangen ligger i ett köpcentrum gör också att de är mer låsta.

– Vi måste ha öppet när köpcentrumet är öppet och då måste vi också köpa in en viss mängd råvaror. Det blir kostsamt om ingen köper och vi måste slänga mat på kvällen.

Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa på nacka@mitti.se

Nacka forum har erbjudit sina hyresgäster att dra ner på öppettiderna om de vill, vilket Sushirullen nu överväger.

Hur länge klarar ni er om det fortsätter så här?

– Två månader max, sen måste vi överväga om vi ska stänga.

Knep i krisen – lådor och hemleverans

Sushirullen hoppas att flera ska utnyttja deras online-försäljning med hemleverans.

Just hemleverans är något som flera Nackarestauranger satsar på för att möta krisen: Restaurang Saltsjö Pir började i veckan med utkörning av luncher i Fisksätra, Saltsjöbaden och Saltsjö-Boo. Restaurang Skafferiet har börjat sälja middagslådor på Ältavägen vid Nacka handelsträdgård.

Är det krisigt som det är nu måste vi alla ställa upp

Nina Mörth, Tollare

På Facebook vädjar privatpersoner om att stödja Nackas lokala företag:

”I tider som dessa är det oerhört viktigt att vi stöttar våra lokala handlare! Åt en grym brakfrukost på Grindstugan i morse och en fantastisk Chévresallad på Bruket i helgen”, skriver Nina Mörth i gruppen Vi som bor i Tollare.

På telefon förklarar hon varför:

– Är det krisigt som det är nu måste vi alla ställa upp. Det vore hemskt om små företag tvingas slå igen, både för dem och för oss som bor här.