Marie Hummer, lokalpolisområdeschef, pratar med Åke Arnell och Tage Johansson i Fisksätra. Foto: Stefan Källstigen

Nackas farligaste platser

Under de senaste två åren har 229 fall av våldsbrott anmälts i fyra av de största centrumområdena i kommunen. Samtidigt känner sig fler otrygga.

  • Publicerad 11:37, 2 feb 2017

Fler känner sig otrygga när de är utomhus sena kvällar. Det visar Brottsförebyggande rådet, Brå, senaste nationella trygghetsundersökning som redovisas i dagarna. Känslan av otrygghet är betydligt vanligare bland kvinnor och särskilt hög är den bland de yngsta och äldsta kvinnorna.

2015 uppgav 15 procent att de kände sig otrygga vid vistelsen utomhus sena kvällar, förra året, 2016, hade andelen ökat till 19 procent.

Anna Klint, 44 år, bor i Fisksätra. Hon tror att resultatet i undersökningen återspeglar hur det ser ut:

– Jag kan förstå att fler känner sig otrygga, samhället i stort har blivit hårdare, säger hon.

För egen del känner sig Anna Klint inte mer otrygg i dag jämfört med för ett år sedan:

– Men för 15 år sedan var det annorlunda, då var det mycket barn i området som bildade smågäng och då hände det att jag tog omvägar. I dag är det inte så, men jag är inte heller ute så mycket på kvällarna.

Många anmälda våldsbrott

I centrumområden som Orminge, Fisksätra, Älta och centrala Nacka, anmäls många våldsbrott. I just de här fyra centrumområden har under de senaste två åren 194 fall av misshandel, 31 rån och fyra våldtäkter eller våldtäktsförsök, anmälts.

Det visade polisens statistik som Lokaltidningen Mitt i tagit del av.

Att platser som Orminge och Fisksätra ligger högt i anmälningsstatistiken av våldsbrott är inget som för-vånar Emelie Hambrook, utredare på Brå, som har varit med och tagit fram den nationella trygghetsundersökningen.

Både Fisksätra och Orminge har ett stort antal flerfamiljshus.

– Otrygghet är vanligare i flerfamiljshusområden. Också misshandel är vanligare att råka ut för om man bor i flerfamiljshus, säger Emelie Hambrook.

Marie Hummer är lokalpolisområdeschef i Nacka. Att det anmäls många våldsbrott utomhus i kommunens centrumområden är något som hon är medveten om:

– De här områdena är ingen överraskning. Att det ser ut som det gör i centrala Nacka är inte så konstigt, där finns det många restauranger med utskänkningstillstånd. Där kan vara en förklaring, säger Marie Hummer.

Fisksätra sticker ut

Centrala Nacka är dock inte den plats där invånarna upplever sig mest otrygga, enligt Marie Hummer:

– Jämför man med Fisksätra så upplever människor i Fisksätra större otrygghet. Fisksätra är ett område där vi har haft poliskontor av en anledning. Men med den nya polisorganisationen har vi inte det längre. Nu har vi en ökad flexibilitet, vi är där när vi behövs även om vi inte har en polisskylt där.

Under hösten och vintern har det förekommit många personrån mot unga i centrala Nacka vilket gjort att polisen har lagt ner kraft på att lösa det.

Förutom riktade insatser prioriterar polisen i sitt vardagsarbete fyra fokusområden: ungdomar med inriktning mot narkotika, inbrott, trafikfrågor, och trygghet och synlighet.

– Det är vår lokala problembild i Nacka, Värmdö och Tyresö. Problembilderna är framtagna i samarbete med kommunerna och medborgarna. När det gäller vad medborgarna tycker så är det de här områdena de vill att polisen ska satsa på, säger Marie Hummer.

 Läs mer:

19-åring åtalas för fem rån mot barn och unga