Nackapolitiker kan bli landstingsråd

Kommunalrådet Tobias Nässén (M), Nacka, föreslås bli landstingsråd. Irene Svenonius, Kristoffer Tamsons och Charlotte Broberg, är de övriga tre som M nominerar som landstingsråd.

  • Publicerad 08:50, 15 okt 2018

I överenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet i landstinget får Moderaterna fyra landstingsråd.

M:s interna nomineringskommitté föreslår Irene Svenonius, Kristofer Tamsons och Charlotte Broberg som tre av landstingsråden. Det fjärde föreslagna landstingsrådet är Tobias Nässén, kommunalråd i Nacka, enligt ett pressmeddelande från M.

Svenonius och Tamsons ledare

Irene Svenonius föreslås bli gruppledare och Kristoffer Tamsons vice gruppledare.

Tobias Nässén är i dag kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden i Nacka. Han har tidigare arbetat på Moderaternas kansli i riksdagen och i Europaparlamentet samt även på finansroteln i Stockholms stadshus.

Den blågrön koalitionsmajoriteten kommer att bestå av åtta landstingsråd som kommer att väljas av landstingsfullmäktige den 23 oktober.

Farmanbar invald

Mitt i har sökt de övriga partierna i landstinget för besked om deras nomineringar.

För Socialdemokraterna är oppositionsrådet i Nacka, Khashayar Farmanbar, ny ordinarie ledamot i landstingsfullmäktige, och Ella Tegsten, Nacka, ny ersättare i fullmäktige.

Sverigedemokraterna uppger att Leonid Yurkovskiy, Nacka, kan bli aktuell som ersättare i landstinget om någon före honom avsäger sig sin plats.

Kristdemokraternas presstjänst säger att partiet inte har någon politiker från Nacka.

För Centerpartiet har Christine Lorne, Nacka, blivit invald som ordinarie ledamot i fullmäktige.

För Vänsterpartiet har Lisa Rasmussen, Nacka, blivit invald i fullmäktige igen.