Cecilia Sundelin, 44, Saltsjöbaden, tycker att det är en självklarhet att rösta i valet. Foto: Johan Kristensen

Nackaborna avslöjar: frågorna som avgör valet

Får vårdcentralen vara kvar? Finns jobben kvar? Kan skolan få bättre lärare? Vem bryr sig om miljön och vem tar tag i brottsligheten? Det är frågor som avgör hur några av Nackas väljare lägger sina röster i valet den 11 september.

  • Publicerad 11:49, 7 sep 2022

Hugo Holmgren, 18, Lännersta. Foto: Johan Kristensen

Hugo Holmgren, 18, Lännersta

Varför är det viktigt att rösta?

– Det är ju en självklarhet. Det är en demokratisk rättighet och ett privilegium att få påverka vilket styre vi vill ha.

Vilken fråga i närområdet är viktigast för dig?

– Integrationsfrågan, brottsligheten och klimatfrågan. När det gäller brottsligheten behövs skärpta straff och jag tycker att anonyma vittnen är en skitbra idé. Men också mer satsningar på förebyggande arbete så att folk inte blir brottslingar.

Kan du själv tänka dig att bli politiker?

– Ja, jag har funderat över det. Jag är politiskt intresserad och vill känna att jag har påverkat samhället till det bättre när jag lämnar jorden. Vem vet? När jag är 40 och har gjort min musikkarriär då kanske jag blir kommunalråd här i Nacka.

Agneta Lindberg, 73, Fisksätra. Foto: Johan Kristensen

Agneta Lindberg, 73, Fisksätra

Varför är det viktigt att rösta?

– Det är viktigt att vi gör vår medborgerliga plikt som vi har i en demokrati. Den måste vi försvara varje dag. Vi måste tänka efter ordentligt vilka grundläggande värderingar vi har. Sedan finns det två block att välja på.

Vilken fråga i närområdet är viktigast för dig?

– Här handlar det om den ekonomiska utvecklingen. Kommer människor ha råd att bo kvar här? Det handlar om arbete, skola, sjukvård – vår vårdcentral har mycket att önska. Får den finnas kvar? Jag skulle önska att man decentraliserade funktioner från stat och kommun. Vi ska ha närpoliser i området, socialtjänst och fältassistenter på plats.

Kan du själv tänka dig att vara politiker?

– Ja, men jag vet inte vilket parti som skulle stå ut med mig. Jag röstar på tre olika, haha. Speciellt kommunalt är det svårt.

Jan Reinecke, 54, Saltsjöbaden. Foto: Johan Kristensen

Jan Reinecke, 54, Saltsjöbaden

Varför är det viktigt att rösta?

– Du har en röst och den ska du inte kasta bort. Det spelar ingen roll om du har liten påverkan eller stor – du måste rösta. Om du inte röstar är det idioti! Tänk på hur länge vi har kämpat för att få rösta.

Vilken fråga i närområdet är viktigast för dig?

– Det viktigaste är att det fungerar med jobb och att det finns jobb. Det har kommit hit en massa utlänningar men Sverige har slarvat och inte tagit hand om dem. Jag menar inte att man ska slänga ut dem men invandringen skulle behöva regleras.

Kan du själv tänka dig att vara politiker?

– Ja, men jag vet inte hur man gör. Och jag kan ju inte prata svenska, haha. Det är bättre att jag inte gör det.

Cecilia Sundelin, 44, Saltsjöbaden. Foto: Johan Kristensen

Cecilia Sundelin, 44, Saltsjöbaden

Varför är det viktigt att rösta?

– Vi måste vara med och tycka till. Det är vår rättighet och skyldighet.

Vilken fråga i närområdet är viktigast för dig?

– Jag flyttade hit för tio dagar sedan så jag har ingen specifik Nackafråga som avgör hur jag röstar. Men jag har tre barn så skolan och miljön är viktig.

Har du bestämt dig hur du ska rösta?

– Ja, jag har precis bestämt mig och ska förtidsrösta nu. Jag ska jobba med valet och kan inte rösta på själva valdagen. Jag har undersökt hur partierna har skött sig i miljöfrågan de senaste åren och det fick avgöra. Dels om de har uppfyllt vad de har lovat och om de har satt ribban på rätt nivå. Jag kommer inte att rösta rakt igenom på samma parti.

Saad Al-Graifee, 53, Fisksätra. Foto: Johan Kristensen

Saad Al-Graifee, 53, Fisksätra

Varför är det viktigt att rösta?

– Jag lever här i Sverige, jag jobbar här, jag äter här – jag måste rösta! Annars går det inte. Jag har barn det är viktigt för nästa generation att vi röstar.

Vilken fråga i närområdet är viktigast för dig?

– Skolan. Jag vill att det ska vara bättre lärare som hjäper barnen bättre.

Kan du själv tänka dig att bli politiker?

– Nej, det vill jag inte. Det passar inte mig.