I miljörankningen tittar man bland annat på kommunens övergripande miljö- och hållbarhetsarbete och avfall och återvinning. Foto: Stefan Källstigen

Nacka rasar i miljörankning – året efter fuskanklagelse

Nacka backar rejält i ansedd miljörankning – faller 46 platser – året efter fuskanklagelsen. – Det viktigaste är inte resultatet av en enkät, utan vad vi gör i realiteten, säger Andreas Totschnig, miljö- och bygglovsdirektör i Nacka.

 • Publicerad 05:04, 22 maj 2020

När tidningen Aktuell Hållbarhet för tolfte året i rad kartlägger kommunernas miljöarbete och genom enkäter och nyckeltal utser årets miljökommun, backar Nacka kraftig – 46 placeringar – jämfört med fjolårets placering.

Nacka faller från plats 7 till plats 53 av landets 290 kommuner.

Att tappet är så stort tror Andreas Totschnig, miljö- och bygglovsdirektör i Nacka, beror på att frågorna i enkäten varierar från år till år, och att man i år hade ändrat viktningen av vissa frågor och statistik.

Visst är det roligt om man får en bra placering. Men det viktigaste är inte resultatet av en enkät, utan det är resultatet av det vi gör i realiteten. Vi jobbar vidare med våra miljöfrågor och ambitionen om att vara en miljösmart kommun, säger han.

Andreas Totschnig, miljö- och bygglovsdirektör i Nacka. Foto: Nacka kommun

Inom vilka områden kommunen tappar poäng vet han inte.

–  Visst finns det utmaningar, men jag ser inget särskilt problemområden.

Anklagades för fusk

I samband med fjolårets 7:e plats utsågs också Nacka till vinnare i kategorin ”Årets miljökommun i storstäder och storstadsnära kommuner”, men anklagades senare för att ha fuskat till sig utmärkelsen genom att lämna falska svar i enkäten.

Det var oppositionen genom Nackalistan som slog larm, men kommunen nekade till anklagelsen. Aktuell hållbarhet fann dock att det fanns fog för kritiken hur Nacka hade svarat på frågorna i enkäten. Årets enkät har därför arbetats om för att undvika missvisande svar.

Tidning om Nackas påstådda miljöfusk: ”Fog för kritiken”

”Jag står till 100 procent bakom svaren både förra året och i år”

Andreas Totschnig, miljö- och bygglovsdirektör

Men att årets placering ger en mer rättvis bild av hur Nackas miljöarbete egentligen ser ut, tycker inte Andreas Totschnig.

– Jag står till 100 procent bakom svaren både förra året och i år, säger han.

Kommunerna bakom Sveriges miljöarbete

Mikael Salo, chefredaktör på AktuellHållbarhet, menar är det är viktigt att regelbundet mäta och granska kommunernas aktivitet och ambition.

– Det är landets kommuner som är motorerna i Sveriges klimat- och miljöarbete. Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har de både rådighet och ansvar att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås, säger han.

Så klimatsmart är din kommun

Listan visar på vilken plats länets kommuner hamnar i Aktuell Hållbarhets nationella kommunrankning om miljöarbete.

KommunRanking 2020Ranking 2019
Botkyrka4219
Danderyd1916
Ekerö229219
Haninge3438
Huddinge2035
Järfälla3742
Lidingö 184116
Nacka537
Norrtälje114174
Nykvarn22396
Nynäshamn21756
Salem8482
Sigtuna2610
Sollentuna1319
Solna4581
Stockholm328
Sundbyberg2448
Södertälje4729
Tyresö58155
Täby2111
Upplands-Bro152113
Upplands Väsby2924
Vallentuna15267
Vaxholm12083
Värmdö66124
Österåker7465

Källa: Aktuell Hållbarhet.

Stockholm på bronsplats

För fjärde året i rad toppar Helsingborg listan följt av Gävle. Därefter kommer Stockholm stad som nu rankas som landets tredje mest klimatsmarta kommun.

Bronsplatsen kan ha att göra med att staden under det senaste året haft ett brett fokus på att minska klimatpåverkan. Satsningarna har gjorts på minskad kemikalieanvändning, biologisk mångfald och renare vatten och luft.

– Jag är mycket stolt över att Stockholms hållbarhetsarbete hamnar i topp i år. För att få saker att hända krävs att miljö- och klimatarbetet genomsyrar stadens alla verksamheter, vilket vi i Stockholm satt som högsta prioritet, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd. Foto: Anna Z Ek.

Näst bästa länet

Förutom Stockholm stad hamnar tre kommuner i länet; Danderyd, Sollentuna och Huddinge på topp 20. Det innebär en andraplats för Stockholms län i länsrankningen.

Men trots en silvermedalj för länet i stort visar kommunrankningen att majoriteten av länets alla kommuner tappar mark på klimatsmart-listan. Bara tio av länets 26 kommuner klättrar.

Tyresö är den kommun som står för den bästa klättringen, 97 placeringar. Men trots det missar kommunen topplaceringarna och hamnar på plats 55.

Fakta

Så görs rankningen

Rankningen baseras på tidningens egen kommunenkät och data från bland annat Naturvårdsverket, Vattenmyndigheten, SCB, Kolada och Avfall Sverige.

DET HÄR HANDLAR FRÅGORNA OM:

 • Övergripande miljö- och hållbarhetsarbete
 • Övergripande klimatfrågor
 • Utsläpp växthusgaser
 • Transporter
 • Byggnader
 • Livsmedel
 • Cirkulär ekonomi
 • Avfall och återvinning
 • Energi
 • Kapitalförvaltning
 • Natur
 • Vatten
 • Skadliga ämnen
 • Upphandling
Visa merVisa mindre