HA-huset i Nacka 2016 och Bandidos-villan i Huddinge 2012. Foto: Mitt i Stockholm

Nacka och Huddinge trygga med köp av mc-hus

Kommuner som köpt fastigheter för att bli av med kriminella mc-gäng kan ha brutit mot kommunallagen, skriver SVT. 2012 köpte Huddinge kommun Bandidos klubblokal. – Jag skulle göra om köpet 365 dagar om året, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M).

  • Publicerad 20:38, 3 jul 2018

Ett 20-tal kommuner runt om i landet har de senaste åren gjort fastighetsköp för att bli av med kriminella mc-gäng. Men köpen kan strida mot kommunallagen, skriver SVT.

– Det finns ingen rättspraxis i det här frågorna och då befinner man sig i en gråzon, säger Germund Persson, chefsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting, till SVT.

Flera kommuner har i sina köp tillämpat förköpslagen som slutade gälla för några år sedan. Enligt den fick kommuner förtur på att köpa fastigheter om de var strategiskt viktiga.

Hells Angels-huset i Nacka och Mats Gerdau (M). Foto: Mitt i Stockholm, pressfoto Nacka kommun

Två köp i länet

Två kommuner i Stockholms län har de senaste åren köpt fastigheter som mc-gäng huserat i.

2012 köpte Huddinge kommun Bandidos klubblokal för fyra miljoner kronor och 2016 köpte Nacka kommun Hells Angels-villan på i Saltsjö-Boo för 5 750 000 kronor.

Kommunstyrelseordförandena i respektive kommun är trygga med att köpen följde lagen.

– Jag läste Germunds uttalande och det handlade väl framför allt om när man utnyttjar sitt förköpsläge. Det gjorde inte vi. Att kommuner får köpa en fastighet som man behöver har det aldrig varit något tvivel om, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Huddinge sålde vidare

Flera kommuner i landet har efter sina köp sålt vidare fastigheten, trots att de uppgivit som köpskäl att fastigheten ska användas för ett kommunalt ändamål.

Nacka har fortfarande huset i sin ägo. Men det har inte Huddinge.

Bandidos-villan i Huddinge och Daniel Dronjak (M). Foto: Mitt i Stockholm, pressfoto Huddinge kommun

Daniel Dronjak menar att försäljningen av fastigheten berodde på att man efter köpet insett att lokalen inte var passande för den tänkta verksamheten.

– När vi inte längre såg ett kommunalt ändamål, det var bland annat för krångligt att ha en förskola där, hade vi en öppen försäljning av villan och i dag bor det en privatperson där, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Ångrar sig inte

De två ångrar inte att kommunerna agerade mot mc-gängen.

– Jag skulle göra om köpet 365 dagar om året. Det var ett viktigt och bra beslut. Vi som kommun ska agera, med de möjligheter vi har, mot sådant som är farligt och skadligt för våra kommuninvånare, säger Daniel Dronjak (M).

– Jag tycker vi ska vara bredda att vidta de åtgärder som krävs för att Nacka ska vara tryggt och säkert, säger Mats Gerdau (M).