
Rebecka Martinac och Hulda Gran, båda 12 år, går fotokurs i Kulturhuset Dieselverkstaden. Det allra bästa är att ta porträtt, tycker de. Foto: Hanna Lilja
Nacka lägger mest pengar på kulturskolan i länet
När kommunerna ska spara får många kulturskolor i länet tajtare budgetar. Men i Nacka är budgeten rörlig – och växer ju fler eleverna blir. – Vår kulturskola kostar mest i länet, säger kultur- och fritidsdirektören Anders Mebius.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 2 dec 2019
Hälften av länets 26 kulturskolor får mindre resurser 2020 och drar ner på allt från administration och inköp till lärartjänster, med färre elevplatser som följd. Det visar Mitt i:s kartläggning. Åtta kulturskolor får ökade anslag, som dock gröps ur av höjda kostnader.
Nacka har en helt egen modell, som gör att budgeten ökar ju fler eleverna är.
– Vår kulturskola kostar ungefär 40 miljoner kronor per år, mest i länet. Det är till exempel flera gånger mer än i Stockholms stad, om man ser till antalet invånare. Något budgettak finns inte, säger Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör.
Inga väntetider finns
Nackas styrande politiker införde kundvalssystemet 2007, inom musikskolan. Hösten 2018 införde de modellen för hela kulturskolan, som första kommun i landet. Den innebär att Nackas barn och unga kan välja mellan 13 auktoriserade kulturskolor – en kommunal och tolv privata. Varje kulturskola får en kulturcheck av kommunen, för varje elev som antas.
– Det är inget system kommunen tjänar pengar på. I stället har kostnaden för kulturskolan ökat markant sedan kulturvalet infördes. Det är en princip i Nacka kommun, att ha konkurrens genom upphandling och kundval, säger Anders Mebius, som tillägger att systemet gör att det i princip inte finns väntetider.
Hulda Gran ( t v) hittade fotokursen i Kulturhuset Dieselverkstaden på nätet. ”Sedan skrev hon till mig och frågade om jag ville gå med henne. Jag hade inte fotat något innan”, berättar Rebecka Martinac. Foto: Hanna Lilja
Får statligt bidrag
Som de flesta andra kommuner har Nacka sökt och fått bidrag från Statliga kulturrådet, pengar som är öronmärkta för utvecklingsprojekt och för att nå nya grupper. Med hjälp av det startade Nacka musikskola avgiftsfri verksamhet på skoltid i Fisksätra, hösten 2018. Vårterminen 2020 fortsätter projektet, nu som öppen verksamhet efter skoltid, i samarbete med lokala kulturaktörer.
Dystrare svar i år
Det är inte bara i Stockholms län kulturskolorna över lag har det kärvt. 40 procent av landets kulturskolor förväntar sig besparingar under de närmsta fyra åren, enligt en enkät som Kulturskolerådet gjorde i början av hösten. Svaren är betydligt dystrare än ett år tidigare, då endast 7 procent av kulturskolorna befarade åtstramningar.
Förändringen är alarmerande, anser Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren.
– Det är en allvarlig signal, som hänger samman med att många kommuner går med förlust. Det har i sin tur generellt med demografi att göra. Andelen barn, unga och äldre blir fler medan de yrkesverksamma, som betalar skatt, blir färre, säger han.
Wilma Schönbäcks, 15 år, går fotokursen i Dieselverkstaden, för andra året.
”Jag hade fotat mycket med mobilen innan och tyckte att det var kul hur man kunde få fram känslor i bild. Det roligaste är hur man kan få fram det man tycker och känner, en bild säger mer än tusen ord. Jag kan tänka mig att fortsätta med det, men vet inte hur.” Foto: Hanna Lilja
14 befarar nedläggning
I Stockholms län befarar inga kulturskolor en nedläggning. I riket gör 14 kulturskolor det, enligt enkäten. Torgny Sandgren tycker att en kulturskolelag borde stiftas, för att säkra att kulturskolor finns för alla barn och unga i landet.
– Vi delar kulturskoleutredningens slutsats att en lag vore bra, och driver den frågan. Det är inte rimligt att barns tillgång till en kulturskola är beroende av var barnet bor. Tyvärr är det svårt att hitta en politisk vilja till det, säger han.