Tidningen Dagens samhälles kommunjämförelse gav Nacka en förstaplats Foto: Mostphotos

Nacka korad till årets superkommun

Nacka har utsetts till Årets superkommun av tidningen Dagens samhälle.

  • Publicerad 11:02, 17 maj 2018

Det är tidningen Dagens samhälle som korar Nacka som vinnare efter en ”djupdykning i statistiken”, som statistik över utbildning, kvalitén i skolorna, den kommunala skattesatsen, vård och omsorg, barnomsorg etcetera.

Nacka har utsetts till Årets superkommun bland storstadskommuner.

Det är fjärde gången tidningen korar superkommuner.

Jämför 75 mått

Årets undersökning består av totalt 75 mått, uppdelade i elva kategorier. Sammantaget ger de en bild av hur kommunerna presterar relativt andra kommuner, skriver tidningen.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, är glad över utmärkelsen:

– Väldigt, väldigt roligt. Vi måste göra något rätt, uppenbarligen. Jag är jätteglad och stolt. Ett erkännande och en bekräftelse på att vi är på rätt väg.

Var det en väntad utmärkelse?

–Nej, men vi har målet att vara bra för våra invånare, att ha ett bra företagsklimat, bra bostäder, bra miljö. Det roliga är att undersökningen visar på bredden, att vi presterar bra för väldigt många.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd, säger i en kommentar:

– Det är jätteroligt Nacka bygger mycket och har goda skolresultat som bygger på att elever i många år har gått i förskolor och skolor med goda resurser. De tidigare satsningarna ger resultat, men för att vara framgångsrika i framtiden behöver vi satsa på skolan, förskolan och se till att det finns mer utrymme för fritid och kultur när Nacka växer.

Priser i fyra kategorier

Dagens samhälle delar ut priser i fyra kategorier: Årets superkommun, årets välfärdsförnyare, årets samhällsbyggare och årets samhällsentreprenör.

Nacka kommun var den enda kommun som var nominerad i två prisklasser. I årets välfärdsförnyare hamnade Nacka på delad andra plats för certifiering av gode män.