Nacka kan säga nej till tredje Nackamast

Nackapolitikerna väntas säga nej till en tredje Nackamast. Platsen är inte lämplig, är bedömningen. – Det är ett stort rekreationsområde och som också är av riksintresse. Förslaget till nämnden är att säga nej, säger Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

  • Publicerad 15:57, 29 nov 2017

Nacka kommuns miljö- och stadsbyggnadsnämnd ska nästa vecka besluta om bygglov ska beviljas för en tredje mast, radiomast, i Nackareservatet.

Beslutet har föregåtts av en lång diskussion. En stor fråga har varit hur en tredje mast påverkar rekreationsmöjligheter och naturvärden i området där masten är tänkt att byggas.

Ett tjänstemannaförslag föreslår nu ett avslag på bygglovsansökan:

– Det är ett stort rekreationsområde och som också är av riksintresse. Förslaget till nämnden är att säga nej. Jag kan inte föregå vilket beslutet blir men jag stödjer förslaget, säger Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Bedömning

Cathrin Bergenstråhle säger att Nacka kommun har att bedöma om det är en lämplig plats vilket ska ställas till om en tredje mast är en viktig samhällsfunktion.

– Tjänstemännen har bedömt att det inte är ett så starkt samhällsintresse. Och vi i kommunen är rädda om området, säger Bergenstråhle.

Jan Åman, ordförande i Miljövårdsrådet, en remissinstans till Nacka kommun, säger i en kommentar:

– Vi tycker att det är en olämplig plats, att det är onödigt att sätta upp en tredje mast. Det skulle fördärva mossen som finns där.

Fått nytt sändningstillstånd

Teemu Korhonen, distributionschef på företaget som sökt bygglov för masten, Bauer media AB, säger att anledningen till att deras företag sökt bygglov är att Bauer media vunnit nya nationella sändningstillstånd för FM radio.

– För att nå radiolyssnare i hela Stockholms län med bland annat radiostationen Mix megapol och uppfylla det nya sändningstillstånd måste en mast byggas.

Mitt i: Vad händer om ni inte får bygga en mast?

– Om vi inte får bygga en mast kommer vi inte kunna nå alla lyssnare, det riskerar att bli en begränsning av det fria ordet, säger Teemu Korhonen.

Beslut om bygglov går att överklaga till länsstyrelsen.