Kan bli fler. Områdespoliserna Anna-Karin Lilja, Alexander Nastradinis och Jonas Rosander i Fisksätra i januari. Efter klassningen av Fisksätra som ett utsatt område kan de få hjälp av fler poliser. Foto: Sacharias Källdén

Nacka kan få fler poliser när Fisksätra blir utsatt område

Polisens klassning av Fisksätra som ett utsatt område kan ge fler poliser i Nacka. ”Tyvärr måste det finnas ett problem innan vi kan lösa det”, säger Alexander Nastradinis vid Nackapolisen.

  • Publicerad 11:33, 14 okt 2021

Det har ju funnits ett problem med en öppen droghandel i Fisksätra

När polisen uppdaterar sin lista över utsatta områden kommer Fisksätra, Grantorp/Visättra i Flemingsberg och Valsta i Märsta stå med. Det kunde Sveriges Radio avslöja i dag.

Fisksätra har de senaste åren drabbats av flera grova brott. Augusti 2020 var en särskilt tuff månad, då området skakades av flera brott som polisen kopplar till en konflikt om droghandel mellan två rivaliserande gäng.

Den 18 augusti avlossades 27 skott med automatvapen i Fisksätra centrum och den 26 augusti träffades flera Fisksätrabors balkonger i en skottlossning på Ålgatan.

Den 29 augusti jagades en man i 20-årsåldern av två knivbeväpnade män på Ica Supermarket i Fisksätra. Efteråt hade han ett åtta centimeter djupt knivhugg i huvudet.

Tre nya områden i Stockholm klassas som utsatta på polisens lista

Kameraövervakning

I september förra året satte polisen upp övervakningskameror på husfasaderna vid Fisksätra torg 2–16. I december beslutades att kamerorna skulle bli permanenta och kompletteras med ytterligare tre: vid gångbron över Fisksätravägen och på Fasaden vid Laxgatan 1–17.

– Det har ju funnits ett problem med en öppen droghandel i Fisksätra och vi hade den uppmärksammade knivskärningen på Ica. Men efter att övervakningskamerorna kom upp kring torget och vid gångbron från Saltsjöbanan till torget upplever många att det har blivit lugnare där. Men det kan ju vara så att brottsligheten har flyttat någon annanstans, säger Alexander Nastradinis, områdespolis i Nackas lokalpolisområde.

Hans uppgift är att vara närvarande och skapa trygghet i Nacka, Värmdö och Tyresö. När han började förra hösten hade han en kollega. Nu är de sju stycken: sex områdespoliser plus en tillfälligt inlånad resurs.

Kan få fler poliser

Kanske kan polisens nya klassning av Fisksätras som utsatt område göra att Nackas närpolis får ännu fler poliser.

– Tyvärr måste det finnas ett problem innan man kan lösa det. Det handlar ju om prioriteringar om var personalen behövs i ett polisområde, säger Alexander Nastradinis.

Han hoppas inte att polisens nya klassning brännmärker Fisksätra.

– Jag upplever ändå att Fisksätra har ett väldigt starkt samhälle, de har sina butiker och ett väldigt levande centrum även dagtid. Där finns Svenska kyrkan och moskén och många engagerade Fisksätrabor och ideella krafter som nattvandrarna. Vi måste komma ihåg de positiva krafter som ändå finns.

Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.

Listan är indelad i ”särskilt utsatta områden”, ”riskområden” (områden som riskerar att bli särskilt utsatta) och ”utsatta områden”.

Senaste sammanställlningen var från 2019

Särskilt utsatta områden:

Rinkeby/Tensta, Stockholm
Husby, Stockholm
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Alby, Botkyrka
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Riskområden:

Tureberg, Sollentuna
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Utsatta områden:

Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Brandbergen, Haninge
Bredäng, Stockholm
Edsberg, Sollentuna
Finnsta, Upplands Bro
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Vårberg, Stockholm
Östberga, Stockholm
Jordbro, Haninge
Storvreten, Tumba

Visa merVisa mindre