Nacka firas med sång på julafton

För inte mindre än 41:a gången i ordningen ska den legendariske Hammarbyliraren Lennart ”Nacka” Skoglund hyllas med tal och sång på julafton. Den 24 december skulle fotbollsspelaren ha fyllt 86 år.

  • Publicerad 13:41, 11 dec 2015

Han är en av svensk fotbolls största lirare någonsin och har vunnit både brons och silver på VM. Lennart ”Nacka” Skoglund levde dessutom i 13 år som proffs i Italien men är kanske mer än något annat förknippad som en Hammarbyikon.

Varje år sedan Nacka gick bort 1975, endast 45 år gammal, har spelaren hyllats med en minnesstund utanför porten på Katarina Bangata 42 där han växte upp. Traditionen sker alltid på Nackas födelsedag, den 24 december, och brukar locka flera hundra vänner och fans.

På julafton skulle han ha fyllt 86 år och klockan 10.00 drar minnesstunden i gång för 41:a året i följd. Den här gången är temat ”Nackas medspelare” och arrangemanget leds av Tommie Hansson och Claes G Bengtsson. Dagen till ära dyker flera av Nackas gamla lagkamrater upp och lyssnar till sångaren Eddie Oliva som kommer att sjunga spelarens italienska och svenska favoritsånger. Dessutom kommer Åke Hellman, spelman och före detta hockeyspelare i Hammarby, att med dragspel framföra en nyskriven låt om Nacka.

Nacka Skoglund spelade totalt åtta år i Hammarby, gjorde 113 matcher för klubben och stänkte in 28 mål i den grönvita tröjan.