Fläktkrångel. Nu ska den trasiga fläkten lagas. Foto: Rosemarie Andersson

Mystiskt ljud vid Frejgatan – igen

Vad är det som låter i området kring Frejgatan och Norrtullsgatan? Nu har, åtminstone delar av, ljudmysteriet i Vasastan fått en lösning.

  • Publicerad 11:30, 3 feb 2021

Det tycks vara något med Frejgatan och mystiska ljud. För drygt fyra år sedan skrev vi om ett vinande som gäckade de boende på gatan i månader. Det visade sig komma från Gustav Vasa skolas gymnastiksal. Ett mjukvarufel i systemet som styrde fläkten gjorde att spjällen stängdes av och sattes på momentant. Historien fick ett lyckligt, tyst slut.

Men nu har det hänt igen.

Ljud-mysteriet i Vasastan tätnar: "Kommer inte från oss"

I flera månader har boende på Frejgatan, mellan Norrtullsgatan och Hagagatan, störts av ett ljud. Flera personer har hört av sig till tidningen.

– Det har låtit på morgonen mellan åtta och tio. Sedan en vecka tillbaka har det låtit högre och dygnet runt, en annan typ av ljud. Nu har folk som har gått förbi utomhus reagerat, säger en boende som Mitt i Vasastan har pratat med.

Fläktkrångel

Det visar sig att ljudet, åtminstone det högre, kommer från en takfläkt från en fastighet på Norrtullsgatan 12. Micasa, som äger och förvaltar stadens omsorgsboenden samt seniorlägenheter, bekräftar att en av deras systemfläktar gått sönder.

– Det hände förra veckan. Den håller på att repareras men vi har väntat på reservdelar. I dag kommer problemet att åtgärdas, säger Kicki Kullberg Durén, kommunikationschef på Micasa.