Många som gått förbi har säkert undrat: Vad är det för ett bygge som står under Liljeholmsbron sedan en tid tillbaka? Det är rött och har formen av ett snedställt hjärta och det går att slå sig ner på.

På lappar uppmanas människor att skriva direkt på bygget eller använda hashtaggen #climateconfessions, om de vill dela med sig av sin klimatångest, berätta vad de gör eller inte gör för klimatet eller bidra med klimatsmarta lösningar.

– Vi vill att människor ska föra ett spirituellt samtal om de här frågorna, med handen på hjärtat. Vi behöver prata om vår klimatångest. Gör vi det kan det också ge oss kraft att göra något bra för klimatet, säger den stadsplanerare som Mitt i träffar vid hjärtat.

Deltar i tävling

Han och kolleger i samma bransch har ritat och byggt installationen tillsammans, av återvunnet material. De vill inte säga sina namn. Orsaken är att installationen är deras bidrag till tävlingen Klimatgalleriet med deadline för inlämning den 15 september.

– Det övergripande syftet är att vidga fokuset från de rent tekniska lösningarna och att fler ska engageras i klimatkampen. Om vi vinner går prissumman till fortsatt arbete för att sprida buskapet, säger stadsplaneraren.

En utmaning

Tävlingen arrangeras av Outer Space Arkitekter. Uppgiften är att identifiera en utmaning inom klimatarbetet (lokal, nationell eller global) och att presentera en gestaltning eller idé som ger svar på utmaningen.

Gruppen som snickrat ihop installationen på kajen har alltså identifierat den klimatångest många känner, som en utmaning. Nu hoppas de att många vill dela med sig av sina tankar via #climateconfessions.

– Det är egentligen inte tävlingen som är det viktiga, utan att få i gång en rörelse och ett medvetet samtal mellan människor, säger stadsplaneraren.

Prisutdelning 29 oktober

Den som är nyfiken på tävlingsbidragen kan gå in på instagram.se/klimatgalleriet från den 29 september, då alla bidrag presenteras där. Den 29 oktober presenteras vinnaren och 3–5 hedersomnämnanden.