Den son vill kan slå sig ner i hjärtat för att meditera och samla sina tankar, omsluten av hjärtats väggar. Foto: Märta Lefvert

Mystiskt hjärta är bidrag till tävling

Ett rött litet bygge har dykt upp på Liljeholmskajen, under bron. Här kan du dela med dig av din klimatångest eller av din framtidstro och dina lösningar.

  • Publicerad 07:00, 11 sep 2021

Vi vill att människor ska föra ett spirituellt samtal om de här frågorna.

Många som gått förbi har säkert undrat: Vad är det för ett bygge som står under Liljeholmsbron sedan en tid tillbaka? Det är rött och har formen av ett snedställt hjärta och det går att slå sig ner på.

På lappar uppmanas människor att skriva direkt på bygget eller använda hashtaggen #climateconfessions, om de vill dela med sig av sin klimatångest, berätta vad de gör eller inte gör för klimatet eller bidra med klimatsmarta lösningar.

– Vi vill att människor ska föra ett spirituellt samtal om de här frågorna, med handen på hjärtat. Vi behöver prata om vår klimatångest. Gör vi det kan det också ge oss kraft att göra något bra för klimatet, säger den stadsplanerare som Mitt i träffar vid hjärtat.

Deltar i tävling

Han och kolleger i samma bransch har ritat och byggt installationen tillsammans, av återvunnet material. De vill inte säga sina namn. Orsaken är att installationen är deras bidrag till tävlingen Klimatgalleriet med deadline för inlämning den 15 september.

– Det övergripande syftet är att vidga fokuset från de rent tekniska lösningarna och att fler ska engageras i klimatkampen. Om vi vinner går prissumman till fortsatt arbete för att sprida buskapet, säger stadsplaneraren.

Hjärtat har en trappformad hylla på baksidan. Där ska det finnas kritor att skriva med. Foto: Märta Lefvert

En utmaning

Tävlingen arrangeras av Outer Space Arkitekter. Uppgiften är att identifiera en utmaning inom klimatarbetet (lokal, nationell eller global) och att presentera en gestaltning eller idé som ger svar på utmaningen.

Gruppen som snickrat ihop installationen på kajen har alltså identifierat den klimatångest många känner, som en utmaning. Nu hoppas de att många vill dela med sig av sina tankar via #climateconfessions.

– Det är egentligen inte tävlingen som är det viktiga, utan att få i gång en rörelse och ett medvetet samtal mellan människor, säger stadsplaneraren.

Prisutdelning 29 oktober

Den som är nyfiken på tävlingsbidragen kan gå in på instagram.se/klimatgalleriet från den 29 september, då alla bidrag presenteras där. Den 29 oktober presenteras vinnaren och 3–5 hedersomnämnanden.

Miljöborgarrådet sitter med i juryn

Klimatgalleriet är en ny mötesplats för idéer om klimatomställning, inom arkitektur, design och stadsutveckling.

Bakom initiativet står Outer Space Arkitekter, som arrangerar en tävling inför Klimatgalleriets öppnande i höst.

Deltagarna ska identifiera en utmaning inom klimatarbetet (lokal, nationell eller global) och presentera en gestaltning eller idé som ger svar på utmaningen.

Bidragen ställs ut digitalt från den 29 september (instagram.se/klimatgalleriet).

Den 29 oktober är det prisutdelning. Vinnaren får 50 000 kronor.

I juryn sitter Anna Bergström (återbrukskonsult), Einar Rodhe (arkitekt och lektor vid Konstfack), Jan Christian (Vestres vd), Jonas Olsson (Vd för Stiftelsen Svensk Industridesign) och Katarina Luhr (miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad).

Visa merVisa mindre