"T-eleporter" är ett av tre konstverk som berättar om de kommande t-banestationerna. Foto: Anders Gustafsson/Nacka kommun

Mystiska t-baneskyltar har dykt upp i Nacka

Tunnelbanan är inte här riktigt än. Men redan nu kan Nackaborna börja bekanta sig med platserna där de tre kommande stationerna planeras ligga.

  • Publicerad 17:56, 9 nov 2018

De tre konstverken invigdes den 1 september och är ett samarbete mellan kommunen och de företagen – JM, Unibail-Rodamco-Westfield, Atrium Ljungberg och Balder – som kommer att bygga kring de nya stationerna.

– Initiativet kommer från kommunen genom mig som stadskreatör och ledare för ”Konsten att skapa stad”. Installationerna syftar till att visualisera var de kommande tunnelbaneentréerna kommer att ligga, säger Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka.

Men konstverken säger inte bara: här kommer en t-banestation att ligga. De berättar om och placerar även platserna i ett historisk sammanhang.

– Konstverken lyfter fram vad platsen varit, dess historia – och vad platsen ska bli i framtiden. Vi behöver informativa skyltar också, men vi har valt att samspela med konsten för att kommunicera på ett mer berörande och djupare plan, säger Fredrika Friberg.

Här är konstverken

Installationen ”T-eleporter” i Sickla, mellan gallerian och Sickla station, är skapad av kreatörerna Olle Bjerkås och Johnny Karhinen.

– De leker med tanken på att vi i framtiden har möjlighet att teleportera oss, säger Fredrika Friberg.

T:et i Olle Bjerkås och Johnny Karhinens installation står inte tunnelbana. De två kreatörerna har lekt med tanken att vi i framtiden teleporterar oss i stället för att ta tunnelbanan. Foto: Nacka kommun

Denna mystiska t-baneskylt vid Alphyddan har säkert gjort en och annan frågande. Skylten är en del av installationen ”T-eleporter”. Foto: Anders Gustafsson

Under Järlabron längs Värmdövägen har muralmålningen ”Ta plats” skapats av Liam Bononi, Mikael Rickman, Malin Sparrvardt och Tiago Valdi.

”Denna vägg är till för att påminna oss om vart vi klev på och vart vi är på väg. Trevlig resa.” skriver konstnärerna om sitt verk.

Muralmålningen ”Ta plats” pryder betongväggen under Järlabron. Foto: Sören Andersson

”Väntans fönster” heter den tredje installationen och är placerad mellan Nacka stadshus och Nacka Forum, i skogsdungen mellan Vikdalsvägen och Griffelvägen. NOTE designstudio står bakom skapelsen. Tanken bakom beskriver de så här:

”Vi har skapat en arkitektonisk installation på temat Väntan. Väntan på tunnelbanan, väntan på den nya stationen, väntan som meditativ handling men också som ett rum av fönster för möjliga sociala interaktioner, väntan på en ny stad.”

”Väntans fönster”.  Foto: Nacka kommun