LUKT. En frän lukt spred sig under fredagsmorgonen i Väsby, bland annat i Bollstanäs, men ingen har ännu så länge lyckats lokalisera var den kom ifrån. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Mystisk lukt över Bollstanäs och Bredden

Rutten fisk, sopor – eller jäst. Det rapporterades flitigt i sociala medier om en frän lukt över Väsby under fredagsmorgonen. Men varifrån kom den mystiska odören?

  • Publicerad 15:50, 7 feb 2020

Mysteriet kvarstår. Vad var det som luktade så illa?

Under några timmar på fredagsmorgonen rapporterades det om en obehaglig, stickande lukt i Väsby. Odören kändes främst i Bollstanäs, Bredden och Ekeby – men även i Fresta.

I lokala facebookgrupper beskrevs lukten som "rutten fisk, rutten kött, sopor och jäst".

Kommunens kontaktcenter, Väsby Direkt, fick in ett antal samtal under förmiddagen med undrande Väsbybor. De samtalen vittnade om att det luktade fruktansvärt illa – några inringare beskrev lukten som "gummiaktig" och rapporterade att "det luktar avlopp".

Lyckades inte spåra lukten

De som sköter driften inom gata och park på kommunen var enligt Väsby Direkt ute två vändor under förmiddagen, men lyckades inte spåra orsaken till lukten.

Inte heller avfallsbolaget Sörab har lyckats utröna orsaken till lukten.

Mystiskt, med andra ord.

En del tror att lukten kom från Jästfabriken i Rotebro, medan andra skriver i facebookgruppen att "så där luktar inte jäst".

En annan teori var att lukten skulle komma från någon sopanläggning, men det är inte heller belagt.

Lika snabbt som den märkliga lukten drog in över Väsby, lika snabbt verkar den ha försvunnit.

Mysteriet kvarstår. Vad var det som luktade så illa?