Peter Henriksson är initiativtagaren bakom #jagbryrmighuddinge och den kollektiva planteringen vid Huddinge station. I mitten av bilden: Granen. Foto: Peter Henriksson/Claudio Britos

Mystisk grinch sprider julilska i Huddinge

Det råder kollektiv julilska i Huddinge. Den gemensamt finansierade julgranen vid Huddinge station har försvunnit spårlöst. Nu utlovas 5 000 kronor till den som avslöjar tjuven.

  • Publicerad 17:09, 26 nov 2019

"Jäkla pottsorkar! Ursäkta men VARFÖR??"

Inlägget i en lokal grupp på Facebook sammanfattar ganska väl den julilska som bubblar i Huddinge sedan en pyntad julgran stulits från en rabatt vid Huddinge station.

Granen stod i den rabatt som sedan i somras har planterats och sköts om av Huddingeborna själva under hashtagen #jagbryrmighuddinge. En mystisk växttjuv har gäckat initiativtagarna sedan starten. Det var efter den senaste stölden av nyplanterade vinterväxter som Göran Gladh tog initiativet att sätta upp sin gamla plastgran i rabatten.

Initiativet har fått massor av kärlek i gruppen och vann också en omröstning i popularitet mot Huges ljusgran på Sjödalstorget.

Granen hann bara lysa upp novembermörkret i en vecka innan den försvann spårlöst i fredags.

– När vi hade satt vinterväxterna så tog det bara en vecka så hade någon grävt upp allihop. Det var helt tomt. Sen gör Göran Gladh det här och så försvinner granen efter sex dagar. Det är helt otroligt. Vi är övertygade om att det är en och samma person som vill jävlas med oss alla, säger Peter Henriksson, initiativtagaren bakom #jagbryrmighuddinge.

I Facebook-gruppen utlovar Peter (med flera medfinansiärer) 5 000 kronor till den som kan ge honom grantjuvens adress.

Vad ska du göra om du får en adress?

– Då åker Reine (lokal polis, reds. anm.) och jag dit. Men nu ska vi plantera en ny gran och om den också blir snodd, det kommer den säkert bli, då ska vi sätta dit den jäveln. Den här gången kommer vi göra det väldigt svårt för tjuven, säger han.

Hur de ska göra det svårare för tjuven vill de inte avslöja.

På lördag ska två nya granar ställas upp. Flera lokala företag har gått in som sponsorer.

– Så länge vi ersätter det som blir stulet, då kommer folk tycka att det är värt det och att det är helt fantastiskt engagemang. Skulle vi ge upp och låta det se så fult ut som det gjorde när kommunen hade ansvar för den så skulle det bli dålig stämning. Vi får inte ge upp, säger Peter Henriksson.

Han är mannen bakom nya gröna Huddinge