Mysterium efter gaslarm i Vällingby simhall: ”Hittade inget”

Vällingby simhall utrymdes efter larm om någon form av gas i lokalerna på måndagen. Gasen uppges ha framkallat hosta och stickande ögon. Men det är oklart vad som orsakade besvären.

  • Publicerad 16:36, 10 feb 2020

Artikeln har uppdaterats.

Larmet kom klockan 15.41. 

– Vi har ett utsläpp av något farlig ämne som göra att folk hostar och så. Eftersom det är ett badhus där man hanterar kemikalier är det stor sannolikhet att något blandats på olämpligt vis eller att det är fel på någon utrustning, säger Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt.

Alla evakuerades

Flera brandstationer var plats vid simhallen under eftermiddagen. Ett 50-tal personer fick hjälp att ta sig ut ut simhallen efter besvär med stickande ögon, hosta och luktande klor. 

– I första hand hjälper vi till med evakuering, det är prio 1. De som badar är ju väldigt lättklädda och vi ser till att de har någonstans att ta vägen. Sedan tar vi hand om själva läckaget.

Ambulanser var på plats med sjukvårdare. Personerna som fått hjälp ut fick värma sig inne på en skola där de också fick filtar.

– Vi hittade inget läckage i simhallen. Det är en liten gåta vad det var som kom upp, säger Kent Lundqvist operativ chef på Storstockholms brandförsvar på kvällen.

Ingen skadad

Ingen person skadades.

– Simhallen får nu svara på vad detta kan ha handlat om och hur man hanterat kemikalierna, säger Kent Lundqvist.