Kyrkoherden Torbjörn Gustavsson blev uppmärksammad på att klockan saknades måndagen den 21 december. Han fick senare reda på att en besökare som kommit för att kika på julkrubban som stod utanför kyrkan hade frågat vaktmästaren var kyrkklockan var.

– Men vaktmästaren tolkade det som var någonstans den låg, och sa att den stod utomhus. Så redan på söndagen var klockan borta, men sedan är vi lite osäkra.

Torbjörn Gustavsson gjorde en polisanmälan, men har inte hört något mer sedan dess.

Lillklockan, som den kallas, är från 1638. När Bromma kyrkas klockstapel brann 1974 förstördes den, och placerades på kyrkogården intill parkeringen som utställningsföremål.

– Klockan är en meter i diameter och i kompakt metall, så de som tagit den måste haft någon typ av hjälpmedel, kanske en lyftkran, säger Torbjörn Gustavsson.

Består av lite koppar

Om tjuvarna var ute efter koppar går bara att spekulera kring, men Torbjörn Gustavsson säger att det bara är ytan som består av kopparlegering, resten är "fulmetall" som han säger.

– Man kan inte göra en kyrkklocka i ren koppar för då skulle då låta illa. Så tjuvarna kanske trott att det funnits värde i den. Nu är jag rädd att man exempelvis dumpat den i Mälaren.

Bromma församling skriver på sin hemsida att den som har sett klockan uppmanas kontakta dem eller polisen. Men än så länge har de inte fått in några tips.

– Däremot har vi fått mycket reaktioner. Klockan har varit en del av Bromma församling i över 380 år. Även om den inte används nu så finns det fortfarande människor som gifte sig till denna klocka. Det är sorgligt, säger Torbjörn Gustavsson.