Hundbajset kan vara anledningen till att badsommaren förstörs. Foto: Mostphotos

Mysteriet på Malteholmsbadet: dåliga vattnet kan bero på hundbajs

Det är nu fjärde sommaren i rad som Malteholmsbadets vatten bedöms vara otjänligt och bad avråds. Varför vattnet har varit så dåligt har varit ett mysterium. Men nu finns en möjlig förklaring – hundbajs.

  • Publicerad 16:45, 25 jul 2019

Malteholmsbadets långa sandstrand skulle kunna vara en perfekt oas för badsugna Hässelbybor. Men för fjärde året i rad har bajbakterierna E. coli och enterokocker hittats i en så stor mäng att att bad har tvingats avrådas.

Enterokocker och E. coli. finns naturligt i djur och människors tarmsystem. Men om bakterierna kommer in i kroppen genom mun eller näsa kan man bli sjuk.

Nu har Miljöförvaltningen, Stadsdelsförvaltningen och polisen en teori om varför Malteholmsbadet varje år drabbas av dessa bakterier.

Jerzy Slazak jobbar med att ta vattenprover på Miljöförvaltningen på Stockholms stad.

– En bidragande faktor till varför vattenkvalitén är så dålig vid just det här badet kan vara att det är många som släpper sina hundar fria vid badplatsen. Hundarna bajsar vid stranden och ägarna plockar inte upp efter dem. Då hamnar bakterierna i vattnet och vi tvingas avråda från bad, säger han. 

Jerzy Slazak tror att en bidragande orsak till de höga halterna av bakterierna kan vara hundbajs. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Det råder hundförbud på många av badplatserna i Stockholm under badsäsongen. Detta gäller även vid Malteholmsbadet berättar Fredrik Skoglund, tillförordnad stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby.

– Det råder hundförbud på platsen. Vi har fått flera tips från allmänheten om att människor släpper lös sina hundar vid badet. Polisen var där och kollade i morse och de såg åtminstone en okopplad hund vid badet, säger han.

Uppmanar hundägare

Stadsdelsförvatlningen har förutom skyltar som avråder från bad nu också satt upp skyltar som meddelar allmänheten om att det råder hundförbud på platsen.

– Sist jag var vid badet och tog prover såg jag själv en bajskorv vid vattnet. Om man är där med sin hund ska man i alla fall plocka upp efter sig. Annars kan det bli som det har blivit nu, säger Jerzy Slazak.

De senaste vattenprovet taget vid badets östra brygga visar fortfarande förhöjda halter av de båda bakterierna och bad avråds på hela Malteholmsbadet. Nästa provresultat väntas komma i början av nästa vecka.

Fredrik Skoglund vill att hundägarna i området respekterar att hundförbud råder nu under badsäsongen.

– Vill man bada sin hund får man ta den till en plats där det inte råder hundförbud eller till ett hundbad, säger han.