Spångamackan, en klassiker skapad av Stanislar Nicolic, eller? Foto: Lotten Engbom

Mysteriet med Spångamackan – vem uppfann egentligen klassikern?

Ord står mot ord när det kommer till Spångamackans ursprung. Vi passade på att fördjupa oss i klassikerns historia. Hur uppfanns egentligen Spångamackan?

  • Publicerad 09:20, 26 jan 2016

Jag har tidningar som bevis, som bekräftar min historia.

Den är både känd och älskad, Spångas egen matkreation. Men enligt pizzeria Spångapunktens förra ägare Stanisar Nikolic startade allting i en annan av Stockholms förorter – Husby 1989.

– Det var på en pizzeria som vi körde Husbymacka. Det var jag som byggde upp den. Jag tyckte att man skulle kunna göra något annorlunda än bara vanliga pizzor och sallad, och då blev det ett mellanting med en Husbymacka, säger Stanisar Nikolic.

"Har tidningar som bevis"

Stanisar tog med sig mackan till Spånga, och det var där den fick sitt uppsving och seglade upp till att bli en riktig snackis.

– Det var en gammal man i Spånga som hjälpte mig med namnet Spångamackan. Jag har tidningar som bevis, som bekräftar min historia.

"Våra kunder uppfann Spångamackan"

Marina Ristic – som tidigare drev pizzeria Spångapunkten tillsammans med Stanisar Nikolic – men efter en skilsmässa nu står som ensam ägare, säger något annat.

– Våra kunder uppfann Spångamackan. Det var tjejer från Spångagymnasiet som kom hit och var hungriga och ville ha en brödbit som de kunde fylla med dressing, sallad, gurka, tomat och kyckling. Det var så Spångamackan skapades, säger Marina Ristic.

Spångamackan flyttar till Globen

Men trots meningsskiljaktigheterna är Spångamackan i trygga händer. Marina Ristic har lovat att den blir kvar i ursprunglig form i Spånga, oavsett vem som uppfann den eller inte. Och Stanisar Nikolic har planer för mackan utanför Spånga.

– Vi kommer att öppna ett nytt ställe, då blir det Spångamacka i Globen. Det kanske blir namnet Spångamackan där med. Jag känner såklart väldigt starkt för den, säger han.

Vet du mer om Spångamackans ursprung och historia? Hör av dig till oss på st@direktpress.se.

Det här är en Spångamacka

Ett gräddat pizzabröd, som en tom Calzone, som skärs upp och fylls med sallad.

Innehållet varierar, beroende på vad man vill ha, som exempelvis sallad, gurka, tomat, riven ost och skinka.

Enligt Stanisar Nikolic är såsen ett viktigt komplement.

Visa merVisa mindre