Kyrkklockorna har klämtat utanför den tomma kyrkobyggnaden. Foto: Anna Wilson

Mysteriet med kyrkklockorna i Bodal

Dong, dong, dong. Mitt i Lidingös läsare har hört av sig och undrat varför kyrkklockorna i Bodals gamla kyrka fortsatt att klämta trots att kyrkan är tagen ur bruk och står och väntar på rivning. Nu har vi svaret på den mystiska ringningen.

  • Publicerad 17:01, 21 aug 2018

”Jag undrar varför kyrkklockan i Bodal klämtar ibland. Det kan vara när som helst på dagen, vardag som helgdag. Mysko 😉 Hälsningar Helen, Larsberg”

Så skrev en av Mitt i Lidingös läsare när vi frågade efter tips inför hösten.

Inga spöken

Helen i Larsberg, nu har vi löst mysteriet. Tyvärr handlar det inte om spöken eller någonting annat mysko. Lidingö församling hade helt enkelt glömt att stänga av automatiken som styr ringningen.

– Oftast har kyrkor automatiska ringningar. Det är ingen som står och ringer i en klocka längre. Det fungerar ungefär som en väckarklocka. Men vår ringer för gudstjänst och helgmålsbön till exempel, säger Ulf Boström, fastighet- och kyrkogårdschef, Lidingö församling.

Efter Mitt i:s fråga har ringningen stängts av.

Rivs i oktober

Bodals kyrka, eller Bodals kyrkobyggnad som den nu heter togs ut bruk i våras, eftersom byggnaden är i mycket dåligt skick.

Förr slog man bar ner en byggnad och körde allt till tippen

Ulf Boström

Nu står den och väntar på rivning.

– Vi tror att vi kan sätta igång i mitten av oktober. Nu väntar vi på anbud från rivningsentreprenörer. Att riva är en komplicerad och kostsam process. Allt ska sorteras och tas tillvara på rätt sätt. Förr slog man bar ner en byggnad och körde allt till tippen, så är det inte längre, säger Ulf Boström.

Vad som ska göras på platsen där kyrkobyggnaden står idag är inte klart.