Mysteriet löst: Fällan i Årstaskogen var – ett ”häst-stall”

Djurfällan i Årstaskogen, som tidningen skrev om förra veckan, var ingen fälla. Gåtan är löst: Det var ett låtsas-stall för hästar.

  • Publicerad 16:30, 2 sep 2016

Tidningen skrev förra veckan om en misstänkt djurfälla i Årstaskogen. Någon hade knutit upp en stor mängd snören runt ett träd i skogen och lagt ett bete i form av gräs och äpplen i mitten.

Nu är mysteriet löst. Det var ingen fälla, det var ett stall, såklart, som systrarna Aino och Elina Sivula från Årsta hade skapat, och lekt i större delen av sommarlovet.

– I början tog vi bort alla snören när vi hade lekt klart på kvällen och byggde upp det igen nästa dag. Men sen lät vi det vara kvar eftersom vi ändå skulle hit på morgonen igen. Vi träffade våra kompisar Hanna och Esther här varje morgon på lovet, klockan halv nio, förklarar Elina.

– Det var ett utestall åt våra hästar. Höet i mitten hade vi lagt dit ifall vi inte skulle hinna komma till stallet någon dag, så de hade mat. Det tog jättelång tid att plocka allt det gräset, tillägger Aino.

Tolv hästar

Äpplet i snöret förklarar de med att hästarna skulle ha något kul att göra. Och de låga snörena som knöts nära marken var till vildhästarna, berättar Elina, så att de kunde hoppa in och ut som de ville. Tjejerna hade också byggt upp en hinderbana där hästarna motionerades.

Besvikelsen var stor när de kom dit och upptäckte att alltihop hade plockats ner.   

– Jag blev mest arg. Det var många som berömde oss och tyckte att vi hade gjort så fint, säger Elina.

– Vi tänkte aldrig att det var meningen att ett djur skulle fastna där, säger Aino.

Hur många hästar hade ni?

– Tolv.

Var har de tagit vägen nu?

– De flesta släpptes fria, och några har vi hemma.

Att bygga upp ett nytt stall i skogen, utan snören, känns inte så viktigt nu, förklarar tjejerna, eftersom skolan har börjat igen, dessutom har de ett gäng hästar hemma på balkongen i stället. Men nästa år kanske, enas de.

LÄS ÄVEN
Jan hittade misstänkt djurfälla i Årstaskogen