1500 cyklar har placerats ut runt om i staden. Här vid Odengatan och Valhallavägen. Foto: Läsarbild Mikael Persson

Mysteriet löst – de ligger bakom 1500 cyklar

Green economy heter företaget som under de senaste veckorna ställt ut 1500 nya hyrcyklar runt om i staden. Trots att cyklarna tar stor plats behövs inget särskilt tillstånd från polisen.

  • Publicerad 07:20, 15 aug 2018

Ljusgröna cyklar märkta EU-bike har de senaste dagarna blivit en vanlig syn runt om i staden. Det handlar om företaget Green economy som nu etablerar cykeluthyrning i både Uppsala och Stockholm där det handlar om totalt 1500 cyklar.

– Cyklarna är från Kina och man använder de genom att ladda ner en app, säger företagets vd Liyang Wang.

Tidigare i sommar gick ett annat hyrcykelföretag, Obike, i konkurs. Men Liyang Wang är inte orolig för att affärsmodellen inte ska fungera.

– Obike hade för få cyklar, bara 360 stycken. Våra kostar dessutom hälften så mycket att hyra. I framtiden behöver folk inte köpa egna cyklar utan kan använda hyrcyklar istället, säger en optimistisk Liyang Wang.

Behöver inget tillstånd

Många läsare har undrat om ett företag verkligen får ställa ut så här många cyklar på allmän mark utan tillstånd från polis och staden. Svaret är faktiskt ja, säger Björn Knutsson som är gruppchef på förvaltningsavdelningen hos polisen.

– Jag kan inte se att det kräver tillstånd så länge man ställer cyklarna där cyklar ska stå, i cykelställ eller runt omkring. Då faller det inte under ordningslagen, säger han.

Inte heller trafikkontoret har vidtagit några åtgärder utan hänvisar till ordinarie regler för cykelparkering. Staden har rätt att plocka undan cyklar som dumpats eller inte längre används.