– Vi håller oss hemma från förskolan nu, delvis eftersom jag är föräldraledig, säger Linn Unger från Bällsta med Albin, 13 månader i famnen. Foto: Louise Kristoffersson

Mysigt häng när Öppna förskolan flyttade ut i Lasseparken

I tisdags flyttade Öppna förskolan ut sin verksamhet till Lasseparken. – Det är så lätt att det blir långtråkigt och att man börjar klättra på väggarna när man bara är hemma hela dagen, säger förskollärare Susanna Sohlberg.

  • Publicerad 08:40, 22 mar 2020

I fredags, sedan Folkhälsomyndigheten gått ut med sina strängare riktlinjer om att hålla sociala avstånd för att undvika coronasmittan, kom bara en enda förälder till Öppna förskolan på Hjälmstavägen. Likadant var det i måndags.

Så Susanna Sohlberg, som håller i den, grunnade på en lösning.

Susanna Sohlberg.

Det är ju så tråkigt om det inte blir något. Alla föräldrar och barn som är hemma behöver fortfarande kontaktytor med andra. Och jag kan inte sitta här själv. Jag blev så glad när jag kom på det!

Nu är alla välkomna till Lasseparken i stället. Vi gjorde ett besök den första dagen ute. Trots att det blåste kallt och var mulet hade ett 20-tal föräldrar kommit med sina barn.

Grill och spadar

De hade hörsammat Susanna Sohlbergs inbjudan och tagit med sig korv och annat att grilla. Susanna stod för grill, ketchup och senap samt spadar och hinkar. Till dem som kom hörde Linn Unger från Bällsta som var där med sin fyraårige son och med lilebror Albin, 13 månader.

– Det här var perfekt. Att få vara ute är det bästa som finns, säger Linn Unger.

Från Bällsta kom även Hampus Nordenblad, Bällsta, som var där med  Hedda, 3 år.

– Nu är Hedda hemma med mig och sin bror. Vi står på varandra så det här initiativet är väldigt bra. Men jag hade ändå tänkt gå på Öppna förskolan. Det är trevligt att få sitta och snacka lite och träffa andra vuxna, säger Hampus Nordenblad.

Öppna förskolan kommer att hålla till i Lasseparken alla vardagar mellan 9.30 och 12. Det är lite kortare än vanligt när den slutar klockan 15.

Rörelse

– I vanliga fall har jag utbildningar på onsdagar, men det är ju inte heller någon idé. Så jag tänkte köra alla dagar i Lasseparken från och med nu.

Rekommendationen om sociala avstånd gäller forfarande. Men att ses utomhus är mer smittsäkert än att vara inne.

– Man vill ju fortfarande ha kontakt med varandra. Och ungarna behöver ju fortfarande röra på sig. Även föräldrar kan bli lite griniga om man sitter inne hela dagen.

Vad gör du för att stötta under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Skriv till vallentuna@mitti.se