Känt ansikte. Musikern Tina Ahlin uppträder i Gustavsbergs kyrka med Orsa spelmän. Foto: Kola Studios Orsa

Mycket musik och konst på årets Värmdöfestival

Det blir en Värmdöfestival i år, med fullt program i tre dagar och musik från hela världen, lovar arrangörerna.

  • Publicerad 09:00, 26 maj 2022

Årets Värmdöfestival går av stapeln 4–6 juni och kommer att äga rum på flera platser i Gustavsberg.

På Gustavsbergsteatern blir det dans och teater av Värmdö kulturskola och Gustavsbergs kyrka fylls med musik av bland andra Tina Ahlin och Orsa spelmän.

I hamnen planeras utomhusteater och musik och ett ”behovspussel” som är en form av gatukonst. Där ordnas också ”tyst disco” som riktar sig till ungdomar.

– Man dansar tillsammans, men med hörlurar på sig så man kan välja att ha sin egen musik i öronen, eller samma som kompisarna, säger projektledaren Jan Ove Hafstad från Kulturföreningen i Gustavsberg, som arrangerar festivalen åt kommunen.

I Gula Byggningen visas barnmusikal.

Musik från hela världen

Utställningar, musik och teater kommer att avlösa varandra och temat är musik och kultur från hela världen, säger Jan Ove Hafstad.

– Det blir lite annorlunda mot vad folk är vana vid. Vi väljer att kalla det för en folkfest med konstnärlig spets. Förhoppningen är att besökarna ska upptäcka och uppleva något de inte sett och hört tidigare, säger han.

Det blir förstås traditionell marknad med försäljning av lokala mathantverkare och en massa annat.

– Man kan börja klockan 11 på lördagen och sedan komma och gå när man kan och se det man är intresserad av. Det kommer att finnas mycket att välja på hela helgen.

På självaste nationaldagen den 6 juni är det firande på scenen i Gustavsbergs hamn med tal, stipendier och underhållning.

Världsmusik. Ale Möller Band spelar på utescenen på lördagskvällen. Foto: Moa Karlberg

Värmdöfestivalen

Vad: Återkommande festival för Värmdöborna som anordnas av Värmdö kommun.

Var: Gustavsbergshamn, Gustavsbergsteatern, Gustavsbergs kyrka, Panncentralen, Gustavsbergs porslinsmuseum och Gula Byggningen.

När: 4–6 juni, start kl 11 alla dagar. Festivalen smygstartar den 3 juni kl 18 på Gustavsbergsteatern med en spelning av ukrainska artisten Bohdan Shutka.

Hur: Allt är gratis utom inträde på Porslinsmuseet. Hela programmet finns på varmdo.se/varmdofestivalen och fylls på löpande.

Visa merVisa mindre