Mycket mer pengar från Gräsroten till Newroz FC

I dag får ungdomsidrotten i Stockholms län dela på över 10 miljoner kronor i årets utbetalning av Svenska Spels Gräsroten. Storklubbarna Hammarby, AIK och Djurgården har flest fans och får mest pengar, men 24 299 kronor trillar också in på kontot hos Bredängsklubben Newroz FC.

  • Publicerad 11:54, 14 nov 2018

För sjätte året i rad delar Svenska Spel via initiativet Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som själva fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar i Gräsroten.

Av de drygt 50 miljonerna får ungdomsidrotten i Stockholms län dela på 10 290 753. Mest pengar får Hammarby Fotboll som tack vare 22 280 supportrar får ett tillskott i kassan på 1 594 306 kronor.

147 procents ökning för Newroz FC

Men det är inte bara de stora föreningarna som får stöd. Newroz FC från Bredäng får 24 299 kronor tack vare 342 supportrar som har valt att stötta klubben via Gräsroten.

Det är en ökning med 147 procent jämfört med förra årets utbetalning.

Fotbollen får mest pengar

Den sport som sammanlagt får mest pengar i länet är fotboll, följt av ishockey och handboll.

Att just ungdomsfotbollen får så mycket pengar gläder förstås Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget.

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget. Foto: TT

– Ungdomsfotbollen är navet i svensk fotboll där många unga tjejer och killar får en förståelse för kamratskap och vikten av fysisk aktivitet. Gräsroten är en viktig del i att fotbollsfamiljen i Stockholms län kan fortsätta att växa och utvecklas på både bredd- och elitnivå, säger han.

Utrustning, utbildning och cuper

Enligt en undersökning bland föreningarna i landet svarar 56 procent att de med hjälp av pengarna från Gräsroten får möjligheten att uträtta något som inte annars hade varit möjligt. Det som pengarna främst används till är utrustning, utbildning, cuper och tävlingar.

– De här 10 miljoner kronorna omvandlas till ren och skär glädje för idrottande barn och ungdomar i Stockholms län. Fler barn och ungdomar ges möjligheten att utöva sin favoritidrott och fler får därav möjligheten att uppleva den gemenskap och glädje som frodas inom idrotten, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

RF:s ordförande stöttade AIK och BP

Själv har han valt att stötta AIK och Brommapojkarna, berättar han.

– De är två av mina tre favoritföreningar i Gräsroten, säger Björn Eriksson.