Ett värderingsföretag ska värdera hur mycket varje fastighet ska kosta. Foto: Mostphotos

Mycket jobb återstår för de som vill ombilda

Intresset för att ombilda var relativt lågt i västerort. Men drygt 1500 lägenheter kan komma att ombildas i området, men det återstår fortfarande väldigt mycket arbete innan processen är klar.

  • Publicerad 17:14, 15 jan 2020

Deadlinen för att ansöka om att få ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt var vid årsskiftet. Men för den som trodde att det bara var att plocka fram plånboken och köpa loss sin lägenhet från allmännyttan får tänka om. Det återstår fortfarande väldigt mycket arbete för alla inblandade parter.

– Det här är en lång process. Om allt flyter på som det ska kan de första lägenheterna säljas innan årsskiftet, säger Eva Nygren, strateg på Stadshuset AB som just nu jobbar fulltid med att samordna ombildningarna.

Fakta

Så många har anmält att de vill ombilda

Grimsta: 6 föreningar, 1 256 lägenheter

Husby: 0

Rinkeby: 0

Hässelby gård: 2 föreningar, 266 lägenheter

Hökarängen: 0

Skärholmen: 10 föreningar med 884 lägenheter

Sätra: 4 föreningar med 631 lägenheter

Rågsved: 7 föreningar med 452 lägenheter

Bagarmossen: 2 föreningar med 124 lägenheter

Västertorp: 6 föreningar med 373 lägenheter

Fagersjö: 6 föreningar med 358 lägenheter

Källa: Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder.
Visa merVisa mindre

Hon säger att det inte finns något speciellt datum som fastigheterna ska ombildas utan det kommer vara en enskild process med varje förening.

– Efter att vi har gjort en värdering får föreningarna tre månaders betänketid. Sedan kan man hos bostadsbolaget begära att få en förlängning av tiden med ytterligare tre månader. Vi räknar med att det i snitt kommer ta ungefär ett år från värdering till ombildning, säger hon.

Något som snabbt stod klart var att långt ifrån alla som vill ombilda sina lägenheter faktiskt kommer att göra det. Det beror på att staden vill att 60 procent av bostadsbeståndet ska tillhöra allmännyttan i stadsdelarna och på flera håll i staden är det mer än 60 procent av hyreslägenhetsägarna som vill ombilda.

Oklart vem som får ombilda

Vem som kommer få ombilda är ännu inte klart utan det är något som allmännyttans bostadsbolag, Stadshuset AB, och ett värderingsföretag arbetar med.

– Vi håller på att titta på vilka som kommer få ombilda just nu. Vi visste inte hur många som skulle vilja ombilda innan alla ansökningar var inne. Det är inget jag kan ge några besked om just nu, säger Eva Nygren.

Klart: Alla som vill får inte ombilda sina hyresrätter i söderort

Värderingen av lägenheterna sker av ett externt värderingsbolag. Enligt Eva Nygren skiljer sig en vanlig fastighetsvärdering sig en del från en värdering av en lägenhet som ska ombildas.

– Man tittar på hur det ser ut i området och tidigare försäljningar, hur man har gjort vid tidigare ombildningar, sen tittar man på värdet av fastigheten och vilket skick den är i. Det är många parametrar som man tittar på, säger hon.