Alla som varit i Frösunda vet att det är vackert. På väg till Tarby kör man över slingrande vägar genom ett kuperat landskap. Höstvetet spirar grönt på åkrarna, fågelsträck korsar himlen, röda hus med vita knutar värmer sig i solen.

Tarby har anor sedan 1300-talet och omgivningarna är fulla med fornlämningar. Fredrik Andersson och Marianne Holmström har drivit gården sedan 1995.

Den är på 150 hektar och så här års har de fullt upp med vårbruket. Åkrarna ska harvas, gödslas och sås.

Det finns också höns och nötdjur. Hönsen värper ägg som Marianne Holmström just lastat skåpbilen full av. Hon har bråttom och hoppar in för att köra en leverans till Uppsala.

Nyfikna kor

Från lagården hörs nu ett livligt råmande. Några kor har fått syn på besökaren och är nyfikna förklarar Fredrik Andersson.

De står med huvudena i det fria och tuggar hö som ligger i ett fluffigt band längs lagårdens långsida. Fredrik Andersson visar hur man tar sig in genom de tjocka spjälorna till kalvarna inne i lagården.

Golvet är täckt av ett tjockt lager halm. Djuren är vana vid människor och det dröjer inte länge innan Flower G, kalv 617, nyfiket kommer fram för att hälsa.

Det är en liten kviga på drygt ett par veckor med stora svarta ögon, vitt huvud och kastanjebruna fläckar på kroppen. Pannan är krullig.

Hon nafsar efter mina fingrar och det gör inte ont eftersom nötdjur bara har en tandrad. Därför passar de så bra till bete, till skillnad från hästar som tuggar i sig tills inget gräs finns kvar och jorden ligger bar.

Kalvar till april

Kalvningsperioden pågår under mars och april och de flesta av de 35 korna har redan nedkommit på Tarby.

Snart ska alla djuren släppas ut på grönbete. Mer än så går inte att säga om vilken framtid som kalv 617 går till mötes.

– Nej, det är jag inte säker på än, säger Fredrik Andersson. Vi har tre avstämningspunkter under kalvens första år för att värdera kalvens och kons egenskaper.

Kalvarna vägs första gången när de föds. Nästa vägning görs när de är 200 dagar, strax efter att den skilts från kon.

– Fram tills dess lever den väldigt mycket av mammans mjölk. Sen väger vi individen efter ett år. Då får vi ett mått på hur mycket den vuxit.

Ute i Europa, till exempel i Nederländerna, skulle livet vara redan i höst. Där slaktas kalvar tidigt.

– Då har de bara vuxit på mjölk och de får mycket antibiotika i fodret. I Sverige tycker vi att det är oetiskt och har längre uppfödningstider.

En kviga som Flower är mellan 20 och 24 månader gammal innan det är dags att åka till slakteriet i Tierp. Tjurkalvarna 15 månader.

Men det vet Flower och det andra kalvarna ingenting om än. Hon har två somrar i hagen framför sig.