Elever på Enbacksskolan – på bilden Mustafa Guleed Abi – har från denna vecka påbörjat tillverkning av enkla skyddsvisir åt vården. Foto: Christian Lärk

Mustafa hjälper vården i kampen mot viruset

Kraftfulla hammarslag. I hålen som bildas på overheadbladet fäster de resårbandet. På några ögonblick har de skapat ett visirskydd i kampen mot coronviruset.

  • Publicerad 17:19, 26 mar 2020

Enbacksskolan i Tensta.

I en slöjdsal är slöjdlärare Henrik Piehl och Mustafa, en av skolans elever, fullt sysselsatta med att tillverka skyddsvisir.

Slöjdsalen har den här veckan blivit en del av tillverkningsindustrin av skyddsutrustning, i kampen mot coronaviruset.

Ska användas av vårdpersonal

Henrik Piehl och hans elever har sedan i måndags ägnat slöjdlektionerna till att tillverka skyddsvisiren, ansiktsskydden, tänkta att användas av vårdpersonalen när de tar hand om patienter.

Idén till projektet fick Henrik Piehl efter att ha sett ett tv-inslag. Han tog kontakt med en bekant på ett av sjukhusen i Stockholm som nappade på idén.

Mustafa Guleed Abi, en av eleverna på Enbacksskolan som jobbar med visir-projektet.

Myndigheterna har tidigare stoppat liknande hemmagjorda masker men de här maskerna kommer enligt Henrik Piehl att användas i verksamheter där tillstånd inte krävs.

Med hjälp av skänkta föremål – overheadplastblad och resårband – har de tillverka omkring 500 visir, tänkta att placeras för ansiktet av de som jobbar inom vården.

Stansar ut hål

Med några hammarslag stansar de ut hål i overheadbladet där de häftar fast resårbandet.

Det känns bra, det behövs mycket samarbete i samhället

Mustafa Guleed Abi, elev

Mustafa Guleed Abi, en av eleverna som jobbat med tillverkningen, låter lite stolt när han berättar om det som eleverna åstadkommer.

– Det känns bra, det behövs mycket samarbete i samhället. Det är en viktig sak och mycket aktuell, säger han.

Hittills har Mustafa och de andra eleverna tillverkat 500 masker. Målet är att hinna tillverka mellan 1 000 och 1 500 masker denna och nästa vecka.

Henrik Piehl, slöjdlärare.

– För oss slöjdlärare är det ett jättebra sätt att tillverka något som verkligen behövs, och att eleverna inte bara gör smörknivar. Det känns väldigt meningsfullt, säger Henrik Piehl.

Eleverna på Enbacksskolan planerar att fortsätta produktionen av skyddsvisir en vecka till, därefter hoppas Henrik Piehl att andra skolor över hela landet tar över.

Eleverna hoppas kunna tillverka mellan 1 000 och 1 500 skyddsvisir fram till slutet av nästa vecka.