Åklagaren öppnar för att begära de två mistänkta männen häktade igen. Foto: Mostphotos

Muskö-inkräktarna kan begäras häktade igen

De två män, en britt och belgare, som tog sig in på försvarets örlogsbas på Muskö i december kan återigen begäras häktade. Det säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström, vid riksenheten för säkerhetsmål, till Mitt i.

  • Publicerad 06:00, 11 jan 2019

Det var i december som de två männen i 30-årsåldern olovligen tog sig in på örlogsbasen på Muskö, som är ett skyddsobjekt.

Männen misstänks för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, olovlig avbildning av skyddsobjekt och obehörig befattning med hemlig uppgift.

Greps på natten

Männen häktades efter att de gripits natten mot den 2 december, men tingsrätten beslutade att släppa dem ur häktet den 20 december – mot åklagaren Hans-Jörgen Hanströms vilja.

Männen åkte hem till sina hemländer, men dagen innan de släpptes utökades misstankarna och Hans-Jörgen Hanström öppnar nu för att begära de två personerna häktade igen.

Han vill genomföra längre förhör med båda för att de ska slippa åka fram och tillbaka mellan länderna. Han är fortfarande orolig att de två inte kommer hörsamma kallelsen. Detta trots att försvaret sagt att de vill samarbeta.

Är ett prioriterat fall

– Det är ett prioriterat ärende hos Säpo och hos oss. Men det finns en oro att de inte ska komma till förhör. Då finns det möjligheter för mig att begära de häktade igen i sin utevaro för att få de överlämnade, säger Hans-Jörgen Hanström.

Vad är det för uppgifter du vill ha i de längre förhören?

– Det vill jag inte gå in på alls just nu.

När kommer du kalla till förhören?

– Jag kan inte säga det för stunden. Vi arbetar aktivt med ärendet och det kommer att klarna efter hand. Men vi vill ha nästan allt material framme när vi ska förhöra de misstänkta, och där är vi inte just nu.