Muskelbåtar på tur i skärgården. Foto: Läsarbild Peter Lindgren

Muskelbåtarna dundrade genom skärgården

60 muskelbåtar var med i den sjätte upplagan av arrangemanget Powerboat weekend. – Det här är största träffen i Europa, säger arrangören Mats Johansson.

  • Publicerad 14:59, 17 jul 2018

60 båtar med rejäla motorer som mullrade samlades vid Djuröbron i lördagsförmiddag för starten av arrangemanget.

Sedan 2007 har båtentusiaster i Stockholms skärgård gått samman för att visa upp sina båtar med flera hundra hästkrafter och köra en tur mellan olika skärgårdsöar. Från början var det ett kompisgäng med ett stort båtintresse. Arrangemanget växte och i helgen startade 60 båtar.

Bröderna Bengt och Mats Johansson har varit med sedan 2007. Foto: Privat

Miami vice-båt

En powerboat eller offshoreboat kallas också för cigarettbåt och blev kända genom kultserien Miami Vice. De är minst 24 fot långa (drygt 7 meter), har en inombords V8-motor och en marschfart på 40 knop (cirka 70 kilometer i timmen).

– Det här är för båtentusiaster som älskar de här båtarna och vill ha en kul helg. Jag tror det här är skärgårdens största arrangemang, säger arrangören Mats Johansson.

Ute till sjöss körde båtarna efter en speciell rutt med fem så kallade kortstopp. Vid stoppen fick varje deltagare ett spelkort. De fem som fick de bästa korten gjorde upp om segern i en pokermatch. Även målgången var vid Djuröbron.

– Det är ingen tävling men vi har lite priser ändå, första pris är en resa till Las Vegas, säger Mats Johansson.

Storpublik i skärgården

Över 3 200 personer var intresserade på Facebook av evenemanget. Flera tusen följde båtarnas tur genom skärgården.

– Det har växt och jag vet inte hur mycket folk det är som följer oss genom rutten. På vissa bryggor kan det stå flera hundra människor och vänta på oss, säger Mats Johansson.