Benjamin Moos besöker mössens eget konditori. Foto: Anna Wilson

Muskafé lockar turister till Gustavsberg

Väldigt fint och gulligt, tyckte turisten Benjamin Moos från München som tog en tur till Gustavsberg för att kika in i Vera Pistacias konditori.

  • Publicerad 15:57, 4 jul 2018

Nyöppnade Vera Pistacias konditori i Gustavsberg och hotell Stilton tvärs över gatan har fått uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

Det är det anonyma konstnärskollektivet Anonymoyse som i största hemlighet skapat miniatyrkafét och hotellet som riktar sig till kundgruppen möss.

Konstverket har beskrivits som ”urgulligt” och lockat många besökare. En av dem är turisten Benjamin Moos, från München som är i Sverige för att besöka en kompis.

– Jag hörde om det här och ville komma och ta några bilder. Det är verkligen fint och gulligt, säger han när Mitt i träffar honom på utanför Vera Pistacias lilla konditori.

Mitt i:s reporter kikar in i den bedårande miniatyrvärlden.

Han har inte hört talas om Anonymouse som ligger bakom konstverket.

– Däremot känner jag till gatukonstnären Banksy, säger han.

Till skillnad från Banksy som sysslar med gerillakonst har Anonymouse bjudits in av Värmdö kommun för att skapa sin lilla gnagarvärld i Gustavsberg.

Vad gillar du Gustavsberg?

– Det är väldigt fint. Men jag skulle inte kunna bo här. Jag är mer av en storstadsmänniska, säger Benjamin Moos.

Fakta

Anonymouse

Gruppen beskriver sig själva som ett ”löst sammansatt nätverk av möss och människor”.

Namnet är en blinkning till hackergruppen ”Anonymous”. Precis som de använder de en blid av Guy Fawkes (engelsk, katolsk protestman och konspiratör från 1500-talet) som symbol. Guy.

Anonymouse version av Guy Fawkes har dock musöron.

Visa merVisa mindre