Musikskolan kan bli 100 kronor dyrare

  • Publicerad 10:29, 3 dec 2012

Kultur- och fritidsnämnden måste spara pengar – en miljon kronor under 2013. Nu presenteras förslaget på vilka kulturområden som kommer att drabbas av nedskärningarna.

Den största smällen kommer att drabba studieförbunden, som till exempel Vuxenskolan, ABF och Medborgarskolan. Studieförbunden föreslås få 500 000 kronor mindre i anslag nästa år jämfört med vad de fick i år. Exakt hur dessa besparingarna kommer att slå är ännu inte klart.

– Jämfört med andra kommuner ger Upplands Väsby förhållandevis höga ersättningar till studieförbunden. Därför tyckte vi att det var möjligt att spara där, säger Eva Dahlgren, chef för kundvalskontoret i Upplands Väsby.

Föreningarna i Upplands Väsby kommer också att drabbas. Projektbidragen föreslås minska med 200 000 kronor. Dessutom kommer musikskolan att bli dyrare. Grundavgiften höjs med en hundralapp per termin.

– Vi vill hellre höja avgifterna än att minska utbudet, säger Eva Dahlgren.

Den sista besparingen föreslås drabba den kommunala konstsamlingen som får inköpsstopp under 2013.

Anledningen till besparingarna är att Upplands Väsbys styrande politiker vill satsa mer pengar på skolan och höjda lärarlöner under de kommande åren. En satsning som innebär att andra nämnder måste hålla igen.

– Det är alltid tråkigt att behöva spara. Men vi har försökt göra det på ett sätt som vi tror blir bäst för Väsbyborna, säger Eva Dahlgren.

Sparpaketet väntas klubbas igenom på nästa kommunfullmäktigemöte.

Vi vill hellre höja avgifterna på musikskolan än att minska utbudet.Eva Dahlgren chef kundvalskontoret