Grundare. Ulrik Dahl är musiklärare på Kvarnbyskolan i Rinkeby och en av grundarna bakom Libravoice. Foto: Mikael Andersson

Musiksatsning ska ena eleverna på Kvarnbyskolan

Det nystartade projektet Libravoice från Kungliga Musikhögskolan riktar sig till skolor i utanförskapsområden som vill verka för alla barns rätt till kultur. Nu har Kvarnbyskolan i Rinkeby blivit den första att certifierats inom ramarna för projektet.

  • Publicerad 16:34, 26 maj 2020

Musik är ett internationellt språk som alla förstår.

Certifierats. Kvarnbyskolan i Rinkeby har certifieras inom ramarna för det integrationsfrämjande musikprojektet Libravoice. Foto: Mikael Andersson

Efter en lång karriär som trumpetare tvingades Ulrik Dahl 2012 att sadla om, då han fått en skada på munnen. I sin nya roll som musiklärare på Kvarnbyskolan i Rinkeby hittade han dock snabbt inspiration och en ny drivkraft i att ena eleverna med hjälp av musiken.

– Kultur förenar människor. Man kan möta varandra som man är. Det spelar ingen roll varifrån man kommer, vilken utbildning man har eller jobbar med. Kulturupplevelser för oss samman. Elever som föräldrar.

Han märkte hur eleverna växte både som individer och som grupp när de fick sjunga, spela och dansa.

– I de här områdena talas många olika språk och eleverna kommer från olika kulturella bakgrunder. Det känns viktigt att ta vara på det, inkludera musik som eleverna vuxit upp med, diskutera den. Jag märker hur det sammanför barnen, säger Ulrik Dahl.

Naturlig del av dagen

Tack vare sitt gedigna engagemang blev han erbjuden att tala på Järvaveckan, om hur olika kulturinstitutioner kan samverka. Efteråt uppmärksammades han av representanter från Kungliga Musikhögskolan, KMH. De var intresserade av att arbeta tillsammans.

– Tittar man på KMH i dag så har de en väldigt homogen grupp elever. De ville skapa större mångfald på skolan, och då måste man börja med områden som Järvafältet och visa att det finns en framtid i musik- och kulturvärden.

Sagt och gjort. Snart föddes Libravoice: Ett projekt där kultur ska förena och främja integration. Kvarnbyskolan blev först med att testa modellen, och har nu certifierats för arbetet.

– Vi har jobbat väldigt ämnesöverskridande med musik och kultur. Man kan implementera sång och dans i svenska, engelska, matte. Målet är att musik och kultur ska vara en naturlig del av skoldagen, och vi är på god väg dit, säger Ulrik Dahl.

Stor gemensam konsert

Inom ramen för projektet har de bland annat haft en stor konsert i anslutning till FN-dagen, där eleverna tillsammans med barn från Lundskolan i Viksjö sjöng i Kungasalen på KMH.

– Musik är ett internationellt språk som alla förstår. Det var fantastiskt att se att elever från två väldigt olika områden socioekonomiskt sett kunde förenas, göra något tillsammans och kanske hitta nya vänner, säger Ulrik Dahl.

Nu är planen att ta projektet vidare till andra skolor, först och främst i Järva.

– Med sedan är målet att det ska växa ännu mer så klart, säger Ulrik Dahl.

Libravoice

✓Inom ramen för Libravoice kan skolor certifieras för sitt arbete. Ett krav är att skolorna skapar en kulturplan, med tid avsatt för konstnärliga upplevelser och processer. Dessutom måste en legitimerad musiklärare arbeta aktivt med projektet.

✓Förutom Ulrik Dahl som arbetar 50 procent med Libravoice arbetar tre andra etablerade personer inom musik- och skolvärlden med projektet.

✓Satsningen genomförs med stöd från stiftelsen Signatur​​​​​​.

Visa merVisa mindre